Nem jött be Matolcsy "csodafegyvere":

A Növekedési Hitelprogram (NPH) eddigi három szakaszában 36 103 vállalkozás jutott finanszírozáshoz 2459 milliárd forint értékben – közölte a Magyar Nemzeti Bank. Többnyire drágább hiteleket váltottak ki vele.

A monetáris tanács 2017. március végéig meghosszabbította az NPH harmadik, kivezető szakaszában a kis- és középvállalkozások számára a szerződések megkötésére nyitva álló határidőt, azt követően a program lezárul.

Az MNB értékelése szerint a program nemcsak a növekedés irányába fordította az éveken át csökkenő kkv-hitelezést, de érdemben, 2013 és 2016 között 2 százalék körüli mértékben járult hozzá a gazdasági növekedéshez is.

Az jegybankzerint az nhp lezárását követően a piaci alapú hitelezésnek kell teret nyernie, amelyet még két évig támogat a jegybank piaci hitelprogramja, amely szintén a központi bank növekedéstámogató programjának kereteibe illeszkedik.

Valójában a program már indulásakor számos sebből vérzett, többek között azért sem tudta hozzásegíteni a gazdasági növekedéshez, mert a hitelek jelentős részét hitelkiváltára használták a vállalkozások.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »