Nem jelölteti magát újra Francois Hollande francia elnök

Nem jelölteti magát újra Francois Hollande francia elnök

A francia államfő csütörtök esti televíziós beszédében bejelentette, hogy nem indul a jövő évi elnökválasztásokon.

A 62 esztendős Hollande az Elysée-palotából egyenes adásban közölte, hogy nem fogja jelöltetni magát egy második elnöki mandátumért jövőre. Hírügynökségek megállapítják: e bejelentés után nyitott kérdés, hogy a szocialisták színeiben ki száll majd versenybe az elnöki székért.

A baloldal januárban rendezi meg az előválasztását, mindeddig nem lehetett tudni, miként határoz indulási szándékát illetően a mindössze négy százalékos tetszési mutatóval rendelkező szocialista államfő. A jobboldal már megrendezte saját előválasztását, s ennek eredményeként Francois Fillon lesz a közös jelöltje.

Senki sem látta előre a bejelentést

A hírügynökségek meglepetésnek nevezik a bejelentést, az ANSA az Elysée-palotából származó értesülései szerint Hollande-nak még a közeli munkatársai sem tudták, milyen szándékai vannak az államfőnek. A tudósítások azt is megállapítják: az 1958-ban létrejött V. köztársaság történetében először fordul elő, hogy egy elnök lemond egy második mandátumért folytatott versenyről olyan körülmények között, amikor azt sem kora, sem egészségi állapota nem indokolja.

Igaz, a szocialista államfő jelenleg mindössze négyszázalékos tetszési mutatóval rendelkezik. A baloldal januárban rendezi meg az előválasztását, és Hollande mostani bejelentése után teljesen nyitott kérdés, ki képviseli majd a baloldali színeket. A jobboldal már megrendezte saját előválasztását, s ennek eredményeként Francois Fillon lesz a közös jelöltje.

Kormányfőből elnökjelölt?

A csütörtök esti fejlemény után a közvélemény figyelme várhatóan Manuel Valls miniszterelnök felé irányul, aki a múlt vasárnap adott egyik interjújában jelezte: Hollande majdani döntésétől függetlenül jelölteti magát az elnökválasztásra.

Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat pedig május 7-én rendezik meg Franciaországban. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »