Nem jellemző Csíkszeredában a szabálytalan parkolás

Nem jellemző Csíkszeredában a szabálytalan parkolás

Nem szaporodtak el Csíkszeredában a szabálytalanul parkoló gépkocsik annak nyomán, hogy jogerős bírósági döntéssel törvénytelennek minősítették, illetve betiltották a kerékbilincs felszerelését.

parkolas vn 004_b

Munkatársaink tapasztalata alapján az évek óta hatályban lévő, meglehetősen borsos bírsággal együttjáró szankció megtette hatását, ugyanis nem emelkedett számottevően a tilosban parkolók aránya, a szabálytalankodó sofőrök viszont mégsem tüntek el teljesen a megyeszékhelyről. Csütörtökön a városközpont több utcáján is végighaladtunk, de nem tűntek fel kirívó esetek. A Márton Áron és a Hunyadi János utca találkozásánál ugyan az autók felparkoltak a járdára, így gyalogosan csak az úttesten vagy a túloldalon lehetett közlekedni, a környék más, forgalmas utcáin viszont a sofőrök elegendő helyet hagytak a sétálóknak.

A város széle felé haladva a fizetéses parkolókban számos üres megállóhelyet találni, a központban azonban már érezhető a zsúfoltság. A Kossuth Lajos utcában több helyen is közvetlenül a gyalogátkelők mellett parkoltak járművek – a csíkszeredai megállóhelyekért felelős City Parking cég munkatársai korábban ezért azonnal kerékbilincset raktak volna. Más helyeken az útra átlósan festett parkolósávokat nem veszik figyelembe a sofőrök, a Temesvári sugárúton például egy autó három helyet foglalt el. Olyat nem tapasztaltunk, hogy közvetlenül a gyalogátjárón vagy buszmegállóban parkoltak járművek – ez a hatályban maradt szankciók mellett annak is köszönhető, hogy az elmúlt években sok helyen korszerűsítették az utakat és a járdákat, a munkálatok során pedig oszlopokat helyeztek ki, fákat ültettek, illetve a zebráknál leszűkítették az úttestet, így gyakorlatilag lehetetlenné vált a megállás.

parkolas-vn-002_or_b

A kerékbilincselésre vonatkozó önkormányzati határozatot júniusban tiltották be, miután a marosvásárhelyi ítélőtábla jogerős ítéletben érvénytelennek nyilvánította a dokumentumot. Az ügyet első fokon a Hargita megyei törvényszék tárgyalta, mivel egy csíkszeredai lakos tavaly keresetet nyújtott be, amelyben kifejtette: a szabályzatok megszegik a romániai és a nemzetközi törvényeket, és külön kiemelte a közlekedésrendészeti szabályzatot (KRESZ), amely előírja, hogy a kerékbilincs alkalmazását csak a közlekedésrendészet rendelheti el. A csíkszeredai polgármesteri hivatal megpróbálta elérni, hogy az előírások mégiscsak hatályban maradjanak, de miután próbálkozásuk nem járt sikerrel, módosították a vonatkozó szabályzatot.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »