"Nem ismertem, de a karjaimban halt meg" – szemtanúk mesélnek a müncheni mészárlásról

Egyre több részlet derül ki a müncheni támadás kapcsán. Egy iráni-afgán tinédzser péntek délután mészárszékké változtatta a müncheni Olympia bevásárlóközpontot és környékét, mikor kilenc embert, többségében tinédzsereket lőtt agyon.

A 29 éves Huseyin Bayri is az Olympia bevásárlóközpontban volt péntek délután, mikor a 18 éves német-iráni fiú fegyvert rántott, és lövöldözni kezdett. Halál közeli élményeiről az NBC News-nak mesélt.

„Láttam magam mellett egy fiút, aki összeesett – nem ismertem, de azonnal a mellkasomra, a szívemhez húztam. Próbáltam csillapítani a vérzést, összehúzni a lőtt sebeit, miközben a támadó még mindig lövöldözött. Közben az gondoltam magamban: ennyi, te leszel a következő, Huseyin.”

Mint mesélte, megpróbálta megnyugtatni a fiút, el akarta terelni a figyelmét a helyzetükről. A nevét kérdezte, hogy merre lakik, és hogy van-e barátnője.

„A sérüléseid nem olyan súlyosak, testvér – ezt mondtam neki. A mentősök mindjárt itt lesznek. Ne félj, minden rendben lesz. És meghalt a karjaimban. Az utolsó szavait még mindig nem tudom kiverni a fejeimből: kérlek, segíts nekem. Kérlek, segíts nekem.””

Bayri elmondta, hogy hallotta a támadó kiáltásait: „Mindenkit meg fogok ölni!”, „Német vagyok!”, majd lőni kezdett.

A 18 éves Ali Sonboy a támadás után egy közeli utcában lőtte fejbe magát, miután a rendőrök utolérték. Kezdetben a hatóságok azt hitték, több támadó is volt, de mint később kiderült, Sonboly egyedül hajtotta végre a merényletet. A már évek óta Münchenben élő fiúnak nem volt terrorista kapcsolata, de nagyon érdekelte a „lövöldözős ámokfutás” témaköre, és nagy rajongója volt a norvég tömeggyilkosnak, Anders Behring Breiviknek. A fiúnak nem voltak barátai, állandóan osztálytársai piszkálódásainak kereszttüzében állt – ezt akarhatta megbosszulni. A merényletre már egy éve készült.

Áldozatainak többsége tinédzser – köztük egy magyar fiú is volt. 27 embert még mindig kórházban ápolnak, közülük három állapota válságos.„Vérfürdőt láttam, mindenhol holttestek hevertek” – mesélte egy másik szemtanú, Dardan Hassan. A férfi egy sebesült édesanyjával is beszélt. Elmondta, mit mondott neki a fiú: „Nem akarok meghalni, de meg fogok.”

Franco Augustini a bevásárlóközpont szomszédságában él – a lánya a plázában bújt el a támadás alatt.

“„A lakásunk mellett egy nő volt, tetőtől talpig véresen. A feleségem vizet hozott, segítettünk neki lemosakodni. Borzalmas volt!””

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Őrizetben a müncheni ámokfutó lehetséges segítőjeA müncheni lövöldözés elkövetője egy éve tervezhette a vérengzést

 

Rovatok: KülföldTelepülés: NémetországCímkék: Németország, vérengzés, tömegmészárlás, Müncheni lövöldözésForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »