Nem ismerni rá Hollandiára: iszlám kiszorítás, határzár

Nem ismerni rá Hollandiára: iszlám kiszorítás, határzár

Ki kell szorítani az iszlámot Hollandiából, le kell zárni a határokat a muzulmán országokból érkező migránsok előtt – jelentette ki Geert Wilders, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője egy vasárnapi televíziós interjúban.

„Az iszlám ideológia talán veszélyesebb, mint a nemzetiszocializmus” – fogalmazott a gyűlöletbeszéd, a kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció miatt nemrégiben elítélt politikus, aki a hollandiai mecsetek bezárását, illetve a Korán betiltását javasolta, amelyet Adolf Hitler Mein Kampf című könyvéhez hasonlított.

A friss felmérések szerint jelenleg a főként muszlimellenes megnyilvánulásairól ismert PVV a legnépszerűbb politikai erő Hollandiában, a párt a voksok nagyjából 20 százalékára számíthat a március 15-i választásokon.

Elemzők szerint azonban ha az Európai Unió elhagyását követelő Szabadságpárt meg is nyeri a választást, Wilders nézetei miatt lehetetlen lesz más pártokkal koalíciót kötnie.

Ennek kapcsán Wilders arról beszélt, hogy ha pártja „nagyot nyer” a választásokon, a többi politikai erő gyorsan el fogja felejteni, hogy korábban kizárták a koalíciókötést PVV-vel.

Hírdetés

„Lehet utálni Geert Wilderst vagy a PVV-t, de nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni 2-2,5 millió ember véleményét. Az emberek ezt nem fogják elfogadni”

– vélekedett.

Az interjúra reagálva Mark Rutte miniszterelnök, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) vezetője azt írta a Twitteren, hogy teljességgel ki van zárva a pártja és a PVV közötti koalíció lehetősége.

Wilders a Twitteren válaszolt Rutte bejegyzésére: „A szavazók döntenek ennek az országnak a sorsáról, Mark (…) És már senki nem hisz neked Hollandiában.”

Hollandia mintegy 17 milliós lakosságának körülbelül 5 százaléka muszlim.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »