Nem ismeri el a török hadsereg, hogy menekülteket lőtt volna agyon

A török hadsereg vasárnap délután nyilatkozatban tagadta, hogy Törökországba átjutni próbáló szíriaiakat, köztük nőket és gyerekeket lőtt agyon a határőrség.

A határincidensről az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű emigránsszervezet adott hírt vasárnap délelőtt.  Az OSDH szerint legalább 11 emberrel végeztek a török határőrök, köztük négy gyermekkel és két nővel, amikor azok megpróbáltak átjutni a szír-török határ nyugati szakaszán, Dzsiszr as-Sugúr városának közelében. Az áldozatok többsége egyazon családhoz tartozott. A lövések további nyolc embert súlyosan megsebesítettek. A török katonai nyilatkozatban viszont az áll, hogy volt szombaton éjjel tiltott határátlépési próbálkozás a szóban forgó szakaszon, de az őrök csupán figyelmeztető lövéseket adtak le, és egyszer sem vettek közvetlenül célba embert. 

“A figyelmeztető lövéseket követően hét-nyolc ember elrohant az erdők felé”

– így a közlemény. A Human Rights Watch nevű jogvédő civilszervezet szerint a török hatóságok gyakorlatilag 2015 augusztusa óta zárva tartják az államhatárt, így azok, akik Szíriából Törökországba menekülnének, ezt nem tudják legális úton megtenni. A jogvédők már korábban is többször bírálták a török határőrséget amiatt, hogy erőszakot alkalmaz a menekültek ellen, noha Ankara hivatalosan a “nyitott ajtók politikáját” hirdeti. A Human Rights Watch úgy tudja, hogy az év eleje óta hatvan szíriait lőttek agyon a török határon.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »