Nem is hinné, mennyi Yoda él a Földön

Nem is hinné, mennyi Yoda él a Földön

Több tízezer. És ez nem vicc: létező vezetéknév a Yoda, főként Japánban elterjedt.

Asszirológus bátyám a minap küldött át nekem egy tanulmányt, amelynek témája: sumer nyelvű szövegekben előforduló eskük, egyenesen Nippur városából. Ugyan sokak érdeklődését felkeltheti a téma, számomra a szerző neve volt izgalmasabb: Izumi Yoda – magyarosan Joda Izumi, a Tokiva Egyetem tudósa jegyezte 1993-ban.

Ennek nyomán indultam kutatásra: hányan lehetnek, akik a Csillagok háborúja bölcs zöld szerzetének, (Minch) Yoda mesternek a nevét viselik? (Persze valójában fordítva igaz ez, hiszen Yoda csak a képzelet szüleménye.) Először ehhez nem árt megnézni, hol a leggyakoribb vezetéknév a Yoda, ehhez a Forebears nevű genealógiai honlap adatbázisát használtam.

A Forebears adatai szerint a név Japánban a leggyakoribb, itt több mint harmincezer Yoda él (valójában magyarosan Joda), hozzávetőleg minden négyezredik japán embernek ez a vezetékneve. Ezt követi Burkina Faso, ahol a leggyakoribb ez az elnevezés: itt tizennégyezren viselik, minden 1226. embert hívnak Yodának. Elefántcsontparton közel háromezren élnek, de száz fölötti számú Yoda lakik Kamerunban, Brazíliában, Indiában, az USA-ban, Franciaországban és Indonéziában – írja a Forebears. Magyarországon egyébként elvileg nincs Yoda (ha mégis tud róla, írjon a foldi.bence@mno.hu-ra).

A Yoda név előfordulási gyakorisága a világon Fotó: Forebears

Yoda-sorsok

A fentieknek megfelelően a legtöbb ismert Yoda is japán. Van köztük profi gó-játékos (Norimoto), üzletember (Tatsumi), baseball-játékos (Tsuyoshi, Yuichi), forgatókönyvíró (Yoshikata), focista (Mitsumasa), futónő (Ikuko), színész (Yoshio) és költő (Jun’ichi) is. A japán Yoda név egyébként a yodan (azaz jodan) szóból ered, amely következtetést jelent.

Burkina Fasóból és Franciaországból is találtam két izgalmas élettörténetű Yodát. Az 1958-as születésű Céline nők előrehaladásáért felelős miniszter országában. Mielőtt 2000-ben elkezdett volna dolgozni a minisztériumban – még mint államtitkár – Szenegálban gazdasági szakokon tanult, civil szervezeteknél dolgozott, valamint országa koppenhágai nagykövete is volt – innen rendelték haza miniszternek.

Focista Yodából nemcsak Japánban, hanem Franciaországban is született egy: a svájci határ közelében 27 és fél éve látott napvilágot Abdoul Karim, akinek elefántcsontparti felmenői vannak. Játszott a Servette-ben, a svájci Sionban Vanczák Vilmos csapattársa is volt, ezt követően a szomszédos Románia Astra Giurgiu nevű csapatában focizott a középpályás, mielőtt 2014 nyarán a spanyol Getaféhez nem szerződött. Itt eddig 39 meccsen szerepelt, négyszer talált be a Transfermarkton futó adatlapja szerint.

Abdoul Karim Yoda (jobbra) a Getafe játékosaként 2016. március 12-én küzd Jordi Albával, a Barca sztárjával a Camp Nouban, Barcelonában Fotó: LLUIS GENE / Europress/AFP

Nem működik az elmetrükk

Ha az hinnénk, könnyű az élet, ha Yodának hívnak, tévedünk. Egy japán Yodát, Hirokót például nem engedte a Facebook saját néven regisztrálni. Mindez közel tíz éve történt már. Amikor a nő e-mailben jelezte a cégnek a problémáját, a Facebook pedig közölte válaszában, hogy a Yoda nevet blokkolták. Erre Hiroko írt egy blogposztot „Élet Yodaként” címmel, amelyben elmesélte: a filmbéli karakter nevét hosszú ó-val ejtik a japánok. Ő maga folyton yodás ajándékokat kap és mindenki azt hiszi róla, hogy megrögzött rajongó, holott nem, csak ez a neve. Amit viszont nem szoktak elfelejteni az emberek. „Azt hiszem, ez egy kétélű… fénykard? Ha-ha” – írta.

Egyébként a Yodát nemcsak vezetéknévként, hanem keresztnévként (meg persze házi kedvencek elnevezéseként) is meg lehet találni a világon. 2010-ben mesélt például az SWNS.com az akkor 29 éves Yoda Reevesről. Az angol férfi elmesélte, hogy gyermekkorában borzasztóan élte meg a társai gonoszkodásait, de később megszerette a Star Warst és a nevét is.

Oké, de honnan ered a Csillagok háborúja Yodájának neve?

Nos, erre rengeteg teória létezik, ugyanis hasonló szó több nyelvben is megtalálható. Sokan eredeztetik a japán yodanból, amelyről már ejtettünk szót feljebb.

A yodha megtalálható a pandzsábiban, a szanszkrit eredetű szó harcost jelent. Ez annak fényében lenne furcsa előkép, hogy Yoda egy ponton Luke Skywalkernek azt mondja: „A harc senkit nem tesz naggyá”, ő maga pedig csak a kétezres években forgatott előzménytrilógiában ragadott fénykardot. Valószínűbbnek tűnik a héber eredet. A yode’a azt jelenti, a nagy tudású, bölcs ember.

Könnyen lehet, hogy mindkét fenti teória igaz, hiszen a ma ismert Yoda egyszerre volt harcos és bölcs is. Van azonban még egy, a kört bezáró elmélet is arról, hogyan nevezte el a Star Wars világát kitaláló George Lucas a zöld szerzetet. Állítólag a rendező találkozott egy japán kollégájával Tokióban, akinek történetesen Yoda volt a vezetékneve. Így a kör bezárult.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »