Nem is a tiltakozások miatt szüntetik meg a Kliket?

Az atv.hu kormányzati forrásoktól úgy értesült, hogy a Klik felszámolásának keddi bejelentése nem a kudarcos oktatáspolitika beismerése volt, hanem Balog Zoltán „ellentámadása” Lázár János hivatali „halállistájára”. Az Indexnek a miniszter azt mondta: „ez a meccs még tart”, nem dőlt el minden.

Ismert, a korábbi tervek szerint az Emmi 26 háttérintézményéből 19 szűnne meg vagy olvadna be, de például a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ továbbra is zavartalanul működne.

Balog lemond?

Az atv.hu minisztériumi forrásokra hivatkozva azt írja: Balog Zoltán és kollégái az elmúlt hetekben komoly erőfeszítéseket tettek, hogy elfogadható szakmai érveket sorakoztassanak fel hivatalaik védelmében. Azonban a Miniszterelnökség ezek közül szinte semmit sem vett figyelembe, így Balog a Klik megszüntetése mellett döntött, amit Rétvári kedden be is jelentett az ATV-ben. Igaz, azt mondta, hogy a Klik jelenlegi formájában szűnik meg. Emellett Balog egy szűkebb körű megbeszélésen állítólag azt is felvetette, hogy ha Lázár koncepciója kedvező fogadtatásra talál a kormányfőnél, akkor kénytelen lesz elköszönni hivatalától – írják.

Az Index megkérdezte a minisztert az atv.hu-n megjelent cikkel kapcsolatban. Mint írják, Balog nem cáfolta, hogy összecsapás volt a háttérintézmények sorsát illetően, sőt azt is közölte, hogy „ez a meccs még tart”. Kijelentette, hogy a miniszterelnök több vitás kérdésben melléállt, ami azt jelentheti az oldal szerint, hogy a Balog számára fontos intézmények, mint például az Oktatási Hivatal megmaradhat.

Ha mindez igaz, felvetődik annak a lehetősége, hogy az intézményfenntartó megszüntetése nem is az oktatáspolitika megreformálásáról, sokkal inkább politikai akcióról szól.

Arról egyelőre nem tudni, mi volt a szerdai egyeztetésen, ekkor döntött (volna?) ugyanis a kormány a megszüntetésre vagy beolvasztásra ítélt minisztériumi háttérintézmények pontos listájáról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »