Nem hozzák lázba a választások a horvátokat

A horvát országos választási bizottság adatai szerint vasárnap délutánig kevesebben mentek el szavazni, mint a tavaly november 8-i parlamenti választásokon.

Délután fél ötkor a részvételi arány 37,21 százalékon állt, 2015-ben ez 46,57 százalék volt. A választás nyugodtan folyik, rendkívüli eseményről nincs értesülés, de kisebb szabálysértésekről érkeztek hírek. A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este hét óráig várják a csaknem 3,8 millió választópolgárt, hogy leadja szavazatát.

Tihomir Oreskovic távozó technokrata miniszterelnök voksának leadása után, arra kérte az állampolgárokat, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni. Utódjának azt üzente, hogy legyen bátor, mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy mielőbb megalakul az új kormány.

Andrej Plenkovic, a nagyobbik kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: reméli, az emberek felismerik a választások fontosságát, amelyen döntésükkel meghatározhatják az ország irányát, valamint annak fejlődését és jövőjét. “Örülnék annak, ha az állampolgárok élnének törvény adta jogukkal és elmennének szavazni, hogy minél nagyobb legitimitást adjanak a száborba bekerülő képviselőknek”.

Zoran Milanovic, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke az újságírói kérdésre, hogy milyen hangulatban várja az eredményeket, azt mondta: nyugodtabban mint bármikor 2007-óta, amióta a pártot vezeti. “Mindent megtettünk, megmutattuk, hogy van szakértelmünk és szívünk, a többi a választókon múlik”– tette hozzá.

A horvát állampolgárok külföldön is szavazhatnak. A 151 szábori képviselő közül 140-et az ország 10 választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A nemzeti kisebbségek összesen 8 képviselőt juttathatnak a parlamentbe – a magyarok és az olaszok egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a horvátországi szerbek hármat, illetve a három fennmaradó képviselői helyért a többi kisebbség verseng. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg, itt csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban. A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék. A mandátum négy évre szól.

A 2500 jelöltre és 177 listára Horvátországban mintegy 7000 helyen adhatják le voksaikat az állampolgárok, külföldön 60 ezren 115 szavazóhelyiségben voksolhatnak. A választásokat 12 ezer megfigyelő követi. Az első részeredményeket 22 óra után hozza nyilvánosságra az országos választási iroda.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »