Nem hatnak a tizenévesekre az antidepresszánsok

Szakemberek szerint hatástalan a súlyosan depressziós gyerekeknek és a tizenéveseknek felírt gyógyszerek többsége, néhány nem biztonságos, a hasznosságuk kutatási bizonyítékai pedig “annyira silányak”, hogy nem lehet tudni, van-e köztük olyan, amelyik működik és biztonságos is.

Az eredmények alapján csak egy olyan van a szerek közül, amely hasznosnak tűnik. 

“Elkészítettük a gyógyszeres kezelések hierarchiáját, és egyetlen szert találtunk, amely a placebónál és más orvosságoknál hatásosabb: ez a fluoxetin nevű hatóanyag” – mondta Andrea Cipriani, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője. Cipriani és kollégái 34 gyógyszerkutatást elemeztek, ezekben több mint ötezer ember vett részt. A 34-ből 22 tesztet finanszíroztak gyógyszergyárak, írja az MTI.

“A vizsgált kutatási eredmények minősége annyira silány volt, hogy a tudósok szerint ezek elégtelenek a páciensek kezelésének módosításához.”

A feltárt hibák ellenére a szerzők mégis azt tanácsolják az orvosoknak, hogy írják fel a gyógyszereket a beteg gyereknek vagy tizenévesnek, ha az valóban szükséges.

A súlyos depresszió a fejlett országokban a 6-12 éves gyerekek 2,8 százalékánál, a 13-18 évesek 5,6 százalékánál jelentkezik. A kezelőorvosok azért vonakodnak felírni antidepresszánsokat, mert vannak szerek, amelyek árthatnak az agy fejlődésének.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?A depresszió és a hátfájás egy tőről fakad?Így lassítja le az életet a depresszióÍgy előzheted meg a szülés utáni depressziót!Rovatok: ÉletmódTelepülés: VilágCímkék: életmód, egészség és lélek, depresszió, antidepresszáns, tinédzserekForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »