Nem hagyhatták el Brazíliát az amerikai úszók

Nem hagyhatták el Brazíliát az amerikai úszók

Videofelvétel bizonyítja, hogy nem mondtak igazat az amerikai úszók a brazil rendőrségnek: az olimpiai bajnok Ryan Lochte, társaival együtt még múlt vasárnap egy benzinkutat rongált meg. A sajtónak viszont azt mondták: kirabolták őket. Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága bocsánatot kért a brazil emberektől az úszók viselkedése miatt.

Egy riói benzinkút biztonsági kameráinak felvételein látszik, hogy négy amerikai úszó szóváltásba keveredett a benzinkút dolgozóival, miután állítólag kárt tettek a mosdóban. A távozni készülő sportolókat, köztük Ryan Lochte olimpiai bajnokot és Jimmy Feigent a kút biztonsági szolgálata akadályozta meg abban, hogy elhagyják a töltőállomást. A felvételeken az nem látszik, hogy milyen rongálás történt, az viszont igen, hogy a sportolókat a a benzinkút dolgozói a mosdóból taszigálják ki.

„Mi azért vagyunk itt, hogy konzuli segítséget nyújtsunk. Személyiségi jogokra hivatkozva nem adhatunk több információt, de forduljanak a brazil hatósághoz további információkért” – mondta David Fogelson, a Riói Amerikai Konzulátus képviselője.

Egy brazil bíró még szerdán arra utasította a hatóságokat, hogy vegyék el Jimmy Feigen és Ryan Lochte útlevelét, hogy ne hagyhassák el az országot. Lochte azonban már hétfőn visszarepült az egyesült államokba.

„Egy kicsit zavarbaejtő volt, egy kicsit féltek, nem értették mi történik, miért nem szállhatnak fel a gépre aztán volt némi félreértés, mert a rendőrök azt mondták, hogy tanúként hallgatják ki őket, a bíróság pedig teljesen mást mondott, úgyhogy ezért is mondjuk, hogy ami igazából történt az zavarbaejtő volt” – Sergio Rivera védőügyvéd.

A két úszót végül elengedték a hatóságok. Csütörtök este az olimpikonok haza is repülhettek így egyedül Jimmy Feigen maradt Braziliában a négy úszóból.

A brazil hatóságok azután kezdték meg a nyomozást, hogy Ryan Lochte azt mondta az egyik amerikai televízióban: egy rendőrnek öltözött fegyveres rabolta ki őt és társait a benzinkútról hazafelé. A rendőrség információi szerint az a taxi amiben az úszók ültek megállt a benzinkúton, az utasok pedig kiszálltak és kárt tettek a mosdóban. Betörtek egy tükröt és egy szappantartót. Az egyik biztonsági őr fegyvert fogott az egyik úszóra.

„Biztonsági őr vallomása szerint, amit mások is megerősítettek azért került elő a fegyver, hogy kordában tartsák a sportolókat” – árulta el Fernando Veloso riói rendőrfőnök.

Közben az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága bocsánatot kért a brazil emberektől a négy úszó viselkedése miatt. Közleményük szerint a hatszoros olimpiai bajnok Ryan Lochte, valamint Jimmy Feigen, Gunnar Bentz és Jack Conger viselkedése elfogadhatatlan volt, és nem az Egyesült Államok csapatának értékeit tükrözi.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »