Nem gyerekjáték Boszniában pokémongózni

Aknamezőkre is tévedhetnek a pokémonokra vadászó videojátékosok Boszniában – figyelmeztette kedden a kiterjesztett valóságra épülő Pokémon Go használóit egy bosnyák civil szervezet, és arra buzdította az óvatlan játékosokat, hogy figyeljenek jobban a környezetükre, mielőtt valaki megsérül.

A Száva menti terület (Posavina) aknamentesítéséért küzdő szervezet (Posavina without mines) kedden arról számolt be, hogy néhány Pokémon Go-játékos eltévedt Posavina északi részén.

A Niantic és a The Pokémon Company alig több mint egy hete dobta piacra a mobiltelefonra letölthető Pokémon Go videojátékot, amelyben a játékosoknak pokémonokat, természetfeletti képességekkel rendelkező, kitalált állatokat, figurákat kell megtalálniuk a telefonjuk képernyőjén keresztül. A sikeres „vadászathoz” állandó, valódi helyváltoztatásra van szükség.

A játék óriási siker: mindössze néhány nap alatt több tíz millióan töltötték le az alkalmazást, és a The Pokémon Companyben társtulajdonos Nintendo több mint 17 milliárd dollárral növelte piaci részesedését.

A Pokémon Go azonban több országban közlekedési fennakadásokhoz, balesetekhez is vezetett.

Bosznia a világ egyik leginkább aláaknázott országa. Az 1992–1995 között lezajlott bosnyák háborúban telepített és máig fel nem szedett aknák a háború óta csaknem hatszáz ember életét oltották ki, és több mint 1700-at sebesítettek meg.

A brit külügyminisztérium a balkáni országgal kapcsolatban azt tanácsolja állampolgárainak, ne térjenek le az utakról és a kikövezett területekről tapasztalt kísérő nélkül.

Az oroszoknak problémát jelent

Az ortodox egyház és az orosz parlament néhány képviselője arra panaszkodott az elmúlt napokban, hogy a Pokémon Go kárt okoz Oroszországnak – jelentette kedden az AP amerikai hírügynökség.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek Alekszandr Mihajlov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik nyugalmazott tábornoka úgy nyilatkozott, hogy a videojátékot és más hasonló mobiltelefonos alkalmazásokat a különleges szolgálatok információk gyűjtésére használhatják.

A Russia Today orosz hírtelevízió pedig internetes oldalán azt írta, az orosz ortodox egyházhoz kötődő, Isten Akarata nevű csoport levelet írt a Nintendónak, a Pokémon Gót fejlesztő cégcsoport egyik társtulajdonosának, hogy akadályozza meg a virtuális figurák „megjelenését” az orosz templomokban és temetőkben.

A szentpétervári kozák csoport egyik tagja egyenesen sátáninak nevezte az alkalmazást, és azt mondta, be kellene tiltani Oroszországban.

Az orosz repülőterek és bankok engedélyezték területükön a játékot a pokémonokra vadászóknak. Az orosz zsidó közösségek szövetsége kedden ugyancsak közölte, nem bánja, ha a zsinagógák és más kulturális épületek körül hajhásszák a rajongók a virtuális állatkákat, amíg ez nem zavarja a gyülekezetet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »