Nem gondolkodik a sztárságon a Kolozsvárra érkezett Sophia Loren

Nem gondolkodik a sztárságon a Kolozsvárra érkezett Sophia Loren

Sophia Loren olasz filmszínésznő saját bevallása szerint igazából soha nem tudatosította magában, hogy már jó ideje világszerte ismert sztárrá vált, szerinte ugyanis ez egy neves személyiség számára karrierje végét, a fejlődés leállását jelenti.

13350364_10155033804688747_9035269673682918157_o_b

Ennek ellenére valódi dívaként vonult be az újságíró-rajongók közé pénteki, a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) keretében tartott sajtótájékoztatóján, amelyen mindenki meggyőződhetett arról, hogy 81 évesen is lenyűgöző, élőben még gyönyörűbb, mint a róla készült fényképeken.

A többszörösen díjazott, a TIFF szombat esti díjátadó gáláján életműdíjban részesülő színésznő munkájáról és magánéletéről is beszélt pénteken – hol angolul, hol olaszul válaszolva a kérdésekre. Mint rámutatott: nagyszerű élmény volt együtt dolgozni rendező fiával, Edoardo Pontival, akinek Emberi hang (La voce umana) című 2014-es filmjében alakította a főszerepet. Arra a kérdésre, hogy színésznőként neki kellett a fia utasításait követnie, vagy anyaként inkább ő irányított, elmondta: teljes mértékben odafigyelt a fiára, aki pontosan tudta, hogy mit akar, és tökéletes volt az együttműködés. „Ez egy ideális forgatás volt számomra, amelynek során fokozatosan megfeledkeztem arról, hogy ő a gyermekem” – fogalmazott Sophia Loren.

A színésznő 2007-ben elhunyt férjéről, Carlo Ponti producerről is beszélt, akit alig tizenhat évesen ismert meg, és huszonhárom évesen ment hozzá feleségül. „Azt hiszem, eleinte inkább apára volt szükségem. Aztán elkezdtünk együtt dolgozni, és kislányból folyamatosan nővé értem, és mindez megváltozott” – magyarázta Loren. Hozzátette: rendkívüli boldogságban éltek férjével mintegy félévszázados házasságuk alatt.

Karrierjével kapcsolatban a Vittorio De Sicával való közös munkát emelte ki: Sophia Lorent a rendező 1960-as, Egy asszony meg a lánya (La ciociara) című filmjében alakított főszerepéért Oscar-díjjal tüntették ki. A színésznő szerint De Sica fantasztikus rendező volt, a filmek nagymestere, aki jól tudta vezetni színészeit, „és akivel bárki Oscar-díjat nyert volna”.

Sophia Lorennek a hasonló eseményeken előbb–utóbb felmerülő, a román filmekkel kapcsolatos véleményét firtató kérdésre is válaszolnia kellett: elmondása szerint kiváló számos kiváló román alkotást látott már, s akár azt is megfontolná, hogy játsszon egy ilyenben. Ugyanakkor hozzátette: „nem vagyok már tinédzser, így egy szerep elfogadása előtt alaposan át kell gondolnom, hogy elvállaljam-e”. A filmszínéznő ezzel szemben elegánsan kitért a filmes szakmában a nők helyzetére vonatkozó kérdés elől. Úgy fogalmazott: természetesen van véleménye, bizonyos tendenciákkal egyetért, másokat ellenez, de szerinte mostanában borzasztóan nehéz ezekről a témákról beszélni, „a túlságosan nagy szabadság” miatt.

Sophia Loren péntek délután a TIFF keretében a tiszteletére szervezett, a Diákművelődési Házban fél 7-től tartott különleges vetítésen vesz részt, amelyen a Házasság olasz módra (Matrimonio all’italiana) című 1964-es alkotást tekinthetik meg a nézők.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »