Nem fordulnak vissza a migránsok a macedón határról

Nem fordulnak vissza a migránsok a macedón határról

Hiába állapodtak meg arról az EU-török csúcson az érintettek, hogy nem engedik tovább a migránsokat a görög-macedón határról, az ott hetek óta táborozók nem mozdulnak, és inkább új útvonalakat próbálnak keresni.

A pénteki EU-török csúcson történt megegyezés értelmében a nyugat-balkáni útvonalon nem engedik tovább a migránsokat, így a görög-macedón határon rekedt több ezer ember sem mehet tovább.

Az M1 tudósítójának beszámolója szerint a migránsok nagy többsége hallani sem akar arról, hogy visszaforduljon, csupán egy autóbusz indult útnak visszafelé Idomeniből.

Az M1 híradójában elhangzottak szerint a migránsok részint azt latolgatják, miként tudnák a határon lévő kerítést megkerülve tovább indulni, míg másokat az embercsempészek azzal kecsegtettek, hogy szupergyors motorcsónakokat vásároltak, amelyekkel könnyedén átkelhetnek a Földközi-tengeren és az Adrián.

Mint ismert, a brüsszeli megállapodás értelmében már vasárnaptól elkezdenék visszaszállítani Görögországból Törökországba a bevándorlókat

A migránsok között ugyanakkor komoly betegségek is felütötték fejüket, így a tudósítás szerint rühesség, tetvesség, himlő és fertőző májgyulladás is, amelyek már Pireuszban is megjelentek.

Tömeges migrációtól rettegnek Olaszországban

Kétszázezer ember elindulásával számol a következő hónapokban a líbiai partoktól Olaszországba a római belügyminisztérium a migráció balkáni útvonalának lezárása után – jelentette a La Repubblica olasz napilap szombaton.

Bakondi: nincs megoldva az európai migrációs válság

Az EU-török-csúcson született megállapodással nem oldódott meg az európai migrációs válság – mondta Bakondi György szombaton az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta: a migránsok által használt balkáni útvonalak lezárásának és a törökországi szigorításnak „terelő hatása” van, ami azt jelenti, hogy a szír menekültek az észak-afrikai országok felől is jöhetnek.

Nem szabad elfelejteni, hogy eddig egymilliónál is többen jutottak be Európába, és ez továbbra is problémát okoz majd például a terrorista hálózatok megjelenése miatt – tette hozzá. Szólt arról is, hogy a megállapodás ténye örömteli, de egyelőre nagyon sok a kérdés körülötte, így nehéz megállapítani, hogy sikeres lesz-e.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »