Nem folytatja a politizálást a „kigolyózott” Jakab István

Nem folytatja a politizálást a „kigolyózott” Jakab István

Négy nappal a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) döntése után sem értesítette senki Jakab Istvánt arról, hogy az RMDSZ miért törölte a Maros megyei szenátusi jelöltlista második helyéről. 

ms jakab valasztas-9287_or_bJakab István

A Bukarestben élő szakpolitikus még csak nem is gyanítja, miért kapta az övön aluli ütést. Kovács Péter, a szövetség főtitkára szerint a SZÁT-nak sok dolga volt, de hamarosan Jakab is megtudhatja, mit tartalmaz a testület – egyébként megfellebbezhetetlen – döntése.

Előre leosztott kártyák?

Jakab István a leginkább azt nehezményezi, hogy a pénteki döntés óta senki nem kereste meg, és nem magyarázta meg neki, miért ejtették a listáról. A megrökönyödése annál is nagyobb, mivel ennek semmiféle előjele nem volt. „Idén többször is elbeszélgettem Kelemen Hunorral, előbb februárban, majd márciusban, aztán a helyhatósági választások után, legvégül pedig a nyáron. Soha nem mondta, hogy ne jöjjek haza Brüsszelből, és ne gondolkodjak a parlamenti politizálásban. A szeptember 19-ei megmérettetés előtt viszont már több befolyásos Maros megyei politikus is üzent, hogy nem szívesen látnának a törvényhozásban. De ezek az üzenetek is másod-harmadkézből jutottak el hozzám” – mondta el lapunknak Jakab.

Kérdésünkre, hogy kinek állhatott útjában, neveket nem említett, csupán annyit mondott, hogy már augusztusban észlelte, hogy a kártyák előre le vannak osztva Novák Zoltánnak és Kozma Mónikának. Ilyen kontextusban rá és a megyei szervezet elnökére, Brassai Zsomborra a másik két jelölt magas rangú pártfogói valósággal ellenségként tekintettek, fogalmazott Jakab. Brassainak nem sikerült felrúgnia a papírformát, a négyük versenyében az utolsó lett, Jakab azonban sokak meglepetésére egy szavazattal megelőzte a favoritként induló Kozma Mónikát, és Novák után a második helyen végzett.

„Nem az a bajom, hogy nem voltam bizonyos körök kegyeltjei között, az a gond, hogy nem így kellett volna eljárniuk. Ha már vállalhatatlan vagyok, ahogy a sajtóban is megjelent, előre is szólhattak volna. Mert a mondvacsinált magyarázatok viccesek” – nehezményezte a szakpolitikus. A történtek ellenére Jakab István nem kívánja megfellebbezni a SZÁT döntését, hiszen már rég kifutott a 48 órás határidőből. „És egyáltalán kinek címezzem a fellebbezésemet? A kocka el van vetve, és nem péntek óta” – jelentette ki. Az elmúlt napokban felhívta az RMDSZ-t, és több személynél is próbált érdeklődni kiiktatása valós okairól; azonban minden illetékes visszakozott, és nem volt hajlandó elárulni semmit. Kelemen Hunort is megpróbálta elérni, de a szövetségi elnöknek nem volt ideje magyarázattal szolgálni. Jakab megítélésében a szeptember 19-ei szavazást követően Kelemen meg akarta mutatni, hogy a mendemondák ellenére a hatalma Maros megyére is kiterjed.

Nem szeretne Brüsszelben élni

Az állítólagos vállalhatatlanságáról a Környezetvédelmi Alap államtitkári rangú vezetője kifejtette: valóban van befagyasztott állása Brüsszelben az Európai Bizottságnál, amit versenyvizsgával foglalt el négyéves próbaidővel. A posztját tíz évre fagyasztották be, így bármikor visszatérhetne a belga fővárosba, de a következő éveit nem Nyugat-Európában képzelte el. „Talán az a baj, hogy szakpolitikus vagyok és nem megélhetési politikus, aki ha kiesik a parlamentből, nincs hova visszamennie?” – tette fel a költői kérdést.

A történtek dacára Jakab István nem fontolgatja kilépését az RMDSZ-ből, de tisztában van azzal, hogy a szövetség vezetése többé nem számít a munkájára. Egyébként az övön alulinak ítélt ütés után maga sem kíván az erdélyi magyar politika részese lenni. Mint mondta, miután a Cioloş-kormány leköszönése után lejár a Környezetvédelmi Alap élén betöltött igazgatói mandátuma, visszaköltözik Kolozsvárra vagy szülővárosába, Marosvásárhelyre.

Lapunk érdeklődésére, hogy a SZÁT miért nem közölte Jakab Istvánnal a személyével kapcsolatos döntést, Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke azt mondta, hogy a testület nagyon sok döntést hozott, és még nem volt ideje kiközölni azokat. „Jakab István is hamarosan meg fogja kapni” – szögezte le Kovács. A pénteki határozat kötelező érvényű és megfellebbezhetetlen, tette hozzá. Jakab helyét egyébként mégsem a rangsor harmadik helyezettje, Kozma Mónika kapta, hanem a képviselői lista harmadik helyezettjének, Császár Károlynak ajánlották fel.

Visszalépnének a bukarestiek

Eközben a SZÁT pénteki döntésének másik kárvallottja, Buday Richárd, a bukaresti szervezet elnöke – akit a befutó képviselőjelölti helyről az esélytelen szenátori lista élére helyeztek át – a Transindexnek kijelentette, hogy az RMDSZ bukaresti szervezete által rangsorolt összes képviselő- és szenátorjelölt visszalép, ha a SZÁT nem tartja tiszteletben a küldöttgyűlés rangsorolását. Buday már a döntés közlésekor is sérelmezte lapunknak, hogy a SZÁT kész tények elé állította a bukaresti szervezetet, amikor konzultáció nélkül az udvarhelyszéki Birtalan Józsefet helyezte a fővárosi képviselőlista első helyére, amelyet a helyiek Budaynak szántak.

„A bukaresti küldöttgyűlés 29 képviselőjelöltet és 13 szenátorjelöltet rangsorolt, amint azt a SZKT-határozat előírta. Logikája nincs annak, hogy milyen indokból vagy okból módosítanák a bukaresti listát” – mondta a hírportálnak Buday, aki szerint a SZÁT-nak komoly érvekkel kellene alátámasztani a döntését. Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Transindexnek leszögezte: a SZÁT nem ajánlást fogalmazott meg, hanem döntött, a döntést pedig írásban közlik a bukarestiekkel. „Buday Richárd jogász, az RMDSZ alapszabálya pedig világosan leírja, hogy a megyei szervezetek rangsorát a SZÁT 2/3-os többsége felülírhatja. Tehát a SZÁT egy döntést hozott, nem pedig ajánlást fogalmazott meg a bukaresti lista kapcsán” – jelentette ki Kovács, aki szerint amennyiben a bukaresti jelöltek visszalépnek, a SZÁT új listát állít.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »