„Nem feltételezek ekkora butaságot a magyar kormányról”

„Nem feltételezek ekkora butaságot a magyar kormányról”

A génmódosított élelmiszerek beengedésétől tartanak ellenzéki pártok és környezetvédők is. A kormány képviselője az Országgyűlés szakbizottságában azt bizonygatta, hogy a GMO-tilalmat a kormány nem adja fel az amerikai szabadkereskedelmi egyezményért.

A génmódosított élelmiszerek kockázatairól hallgatott meg szakértőket és minisztériumi küldötteket a parlament fenntartható fejlődés bizottsága.

„Hazánk alaptörvényében is rögzített GMO-mentességéhez a továbbiakban is ragaszkodunk és fenn kívánjuk tartani” – mondta Szalkai Gábor, a földművelési tárca képviselője, aki szerint a magyar üzletek polcait akkor sem árasztja majd el génmanipulált tengerentúli áru, ha életbe lép az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény.

A Greenpeace nevű nemzetközi környezetvédő szervezet magyarországi szakértője viszont attól tart, hogy a magyar kormány a gazdasági kényszerből engedni fog a génkezelt vetőmagokat forgalmazó multinacionális vállalatoknak.

„Folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy a kockázati elv hívei, amit nagyon szépen meg lehet indokolni, hogy tudományosan mit jelent, és tudományosan mi a gyakorlati jelentése, viszont a gyakorlatban azt szokta jelenteni, hogy ne tiltsuk be ezeket az anyagokat, hanem csak valamilyen módon korlátozzuk” – fejtette ki Simon Gergely.

Az LMP osztja a zöldek aggodalmait. „Orbán Viktor arrafelé is lép egyet, hogy ezt kiszolgálja, és nyilvánvalóan Amerika felé is, amely nem nézte pozitív szemmel a Putyinhoz való közeledésünket, a paksi hitelt és a bővítéseket. Egy külpolitikai egyensúlyozási folyamat része, amit látunk. Nem feltételezek ekkora butaságot a magyar kormányról, hogy miután tisztában kell hogy legyen vele, ennek milyen hatásai vannak a magyar élelmiszer-biztonságra, mégis megtegye. Szerintem magasabb külpolitikai szempontok miatt döntenek a magyar emberek egészségének a kárára” – fogalmazott Sallai Róbert Benedek.

Egy fideszes politikus a biztosítékokat hiányolja a szabadkereskedelmi egyezmény tervezetéből. „Amit a szabadkereskedelmi megállapodás jelenlegi állapotáról tudni lehet, az alapján nem látom a garanciális elemeket, amelyek meggyőznének arról, hogy támogassam a befektetési megállapodást, ha bekerül a nemzeti parlamentek elé” – mondta Bencsik János.

A kormánypárti többség végül elutasította azt az LMP-s javaslatot, hogy a GMO-mentesség megőrzésére készüljön intézkedési terv.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »