Nem élvezhet előnyt a helyi termék

Nem élvezhet előnyt a helyi termék

Hiábavalóvá válhat az a romániai törvénykezdeményezés, amely arra kötelezné a hipermarketeket, hogy 51 százalékban romániai élelmiszereket kínáljanak.

lekvar_08_shutterstock_b

Egy európai uniós rendelkezés szerint ugyanis Szlovákiában az év végéig meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, miszerint az üzletekben feltüntetik, hogy ott milyen arányban árulnak hazai élelmiszert – közölte az MTI az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap alapján.

Az uniós rendelkezés a Szlovákiában 2013-ban módosított élelmiszertörvényre reagált. Az akkor megújított szabályozás bevezette, hogy az élelmiszer értékesítésével foglalkozó kereskedelmi üzletláncok boltjaiban a bejáratnál fel kell tüntetni, hogy az adott üzlet polcain milyen arányban jelennek meg a szlovákiai termékek.

Az EU a szlovák szabályozásnak ezt a részét a többi uniós tagország termékeire nézve diszkriminatívnak nyilvánította, s ezért az Európai Bizottság az arányt jelző táblák eltávolításáról intézkedett, illetve előírta a törvény módosítását – írta a szlovákiai magyar nyelvű lap. Hozzátették: bár a szlovák földművelésügyi tárca megpróbált enyhítést elérni a szlovákiai élelmiszergyártók által is negatívan fogadott uniós döntéssel szemben, Brüsszelben nem vol­tak hajlandóak kompromisszumos megoldásra.

Szlovákiában egyébként ötévnyi folyamatos csökkenés után az idén történelmi minimumra, 39 százalékra csökkent a szlovákiai élelmiszerek aránya az üzletek polcain. A Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) által májusban közzétett adatok szerint az arány a legkisebb üzletekben volt a legmagasabb, 57 százalékon állt, a diszkontokban és hipermarketeknél volt a legalacsonyabb, ahol 18 és 38 százalék közötti értéket mutatott.

Amint arról lapunkban beszámoltunk, a bukaresti képviselőház mezőgazdasági bizottsága egy hónappal ezelőtt elfogadta, majd a plénum elé továbbította azt a törvénytervezetet, amely a 2 millió eurónál nagyobb forgalmat lebonyolító kiskereskedelmi egységeket arra kötelezné, hogy legalább 51 százalékban helyi vagy regionális termékeket kínáljanak. Ellenkező esetben 150 ezer lejig terjedő pénzbírságra számíthatnak, a visszaeső mulasztók esetében pedig hat hónapig terjedő időszakra fel is lehet függeszteni a bolt tevékenységét. A jogszabály nem vonatkozik azokra a kereskedelmi egységekre, amelyek üzleti forgalma nem haladja meg a 2 millió eurót.

Kedden egyébként a Romániai Nagy Kereskedelmi Üzletláncok Egyesülete (AMRCR) és a Concordia munkáltatói szövetség is azt kérte a parlamenttől, hogy utasítsa el a diszkriminatívnak nevezett törvénytervezetet, amely szerintük nem oldaná meg a hazai termelők gondjait. Ezzel szemben szerdán a szakbizottság változatlan formában továbbította a javaslatot az alsóház plénumának, amely csak a június 5-ei helyhatósági választás után szavaz a tervezetről.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »