Nem egyszerű feladat az újfajta Kresz-vizsga

Nem egyszerű feladat az újfajta Kresz-vizsga

Látszólag nehéz lehet a tanulóknak az autóvezetői tanfolyamok elméleti vizsgáján az újonnan bevezetett animációs feladatok megoldása, de nem lehetetlen teljesíteni a kihívást. Sőt, aki odafigyel a közlekedési szituációk oktatásakor, annak nem jelenthet már túl nagy problémát az újfajta próbatétel, ráadásul a mozgóképes oktatás plusz tudást ad – vélik oktatók.

Módosult a KRESZ vizsga május végétől. Már nem csak statikus, hanem mozgóképes feladatok is szerepelnek a vizsgán. Ezek segítségével “menet közben” kell felismerni a jelzéseket, át kell látni a szituációt, dönteni kell, hiszen a mai közlekedésben sincs idő arra, hogy megálljunk gondolkodni.

Vizsga közben a 8-10 másodperces animáció megállítható és újraindítható, de a lényege, hogy megválaszolására összesen egy perc áll rendelkezésre.

Nem lehetetlen

Péter Lajos, az egyik nagykanizsai autósiskola vezetője elmondta, egy-egy animációt háromszor lehet megnézni vizsgázáskor, de nincs is értelme többször, hiszen csak egy perc áll rendelkezésre a megoldáshoz. A szakember szerint „nagyon nem egyszerű” a feladat egy olyan ember számára, aki még nem vezetett, de nem lehetetlen a megoldása.

Ha a tanuló odafigyel a közlekedési szituációk oktatásakor, és a feladatokat külön-külön állóképen meg tudja oldani, akkor a mozgógép sem jelenthet már olyan nagy problémát, az animáció alkalmazásával pedig a tanulóknak biztosabb lesz a Kresz-tudása.

Csak ezen nem bukhat el a vizsgázó

Az igazi gondot szerinte az okozhatja, ha nincs, aki elmagyarázza a feladatokat, illetve azok megoldását, például mert a tanuló a neten keresztül próbálja megszerezni a szükséges tudást. Ebben az esetben az a módszer maradhat, hogy a tanuló nagyon sokszor megcsinálja a tesztgyűjtemény feladatait, vizsgán pedig visszaemlékszik a helyes válaszokra.

Az elméleti vizsgán egy 3 pontos és egy 1 pontos animációs feladat van. Ha valaki ezeket nem tudja megcsinálni, akkor csak négy pontot veszít, tehát még mindig marad hat hibapont lehetősége.

Nem teszik a visszajátszhatóság az oktatónak

Székely Gyula Vezetéstechnikai Képzési Központ ügyvezető igazgatója elmondta, a náluk gyakorló friss jogosítványosok szerint az animációs feladattal picit életszerűbb lett a Kresz-vizsga, és a talán a tanulás is könnyebb így annak a generációnak, amely már mozgóképeken nőtt fel.

A vezetéstechnikai oktató szerint is előrelépés az új módszer alkalmazása – hogy végre nem csak a könyvből lehet tanulni – igaz, a hatékonyságán ront a visszajátszás lehetősége – tette hozzá. Azt is megjegyezte, a legjobb mégis az, ha a közlekedési szituációkat a forgalomban mutatja meg egy oktató. Ennek nincs párja – fogalmazott.

Még egy vizsga kellene, mondja a szakember

Székely Gyula arról is beszélt, szerinte a jogosítvány megszerzése után egy-két évvel újabb vizsgára lenne szükség, ahol mindenki meggyőződhet arról, hogy az adott személy valóban megtanult jól vezetni. Harminc-ötven óra alatt ugyanis nem lehet elsajátítani az autóvezetést és az autós közlekedéshez szükséges tudást is.

Több országban azt a módszert alkalmazzák, hogy a friss jogosítványosok autózásban tapasztalt családtagokkal vezethetnek, külföldre önállóan nem mehetnek kocsival. A két év próbaidő alatt egy vezetéstechnikai tréningen is meg kell felelniük,majd ezt követően kapnak végleges vezetői engedélyt, ha nem volt szabálysértésük, saját hibás balesetük.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »