Nem egyenlő a Fidesz Orbán Vitorral

A kettős kabinetrendszer bevezetése nyomán az elmúlt időszakban számos találgatás megjelent a sajtóban Lázár János és Varga Mihály esetleges jövőbeli szerepéről (különösen abban az esetben, ha a következő általános országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP nem szerezne abszolút többséget). Az Iránytű Intézet 2016. augusztusi közvélemény-kutatása során e témában is kikérte a kormánypárti választók véleményét.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

Egy „jövő vasárnapi” országgyűlési választáson a Fideszre szavazók körülbelül egyharmada (34%) „inkább jónak tartaná” Varga Mihály miniszterelnöki jelölését, míg 37% nyilatkozott úgy, hogy egy ilyen fejlemény „nem változtatna a kormányhoz való viszonyán” (ez együttesen 71%), s csak a kormánypárti szavazók 12 százaléka mondta, hogy „inkább rossznak tartaná”.

A Fidesz-KDNP-t támogatóknak a bő egynegyede (27%) tartaná inkább jónak Lázár János kormányfői jelölését (ez 7 százalékponttal alacsonyabb, mint Varga Mihály esetében), míg 38% nyilatkozott úgy, hogy ez érdemben nem változtatna a kormányhoz való viszonyán (utóbbi nagyjából ugyanolyan arány, mint Varga Mihály esetében). E két válaszpanel együttesen 65 százalékot tesz ki. A kormánypárti szavazóknak közel egyötöde (19%) pedig inkább rossznak tartaná Lázár jelölését (ez 7 százalékponttal magasabb, mint Varga Mihály esetében).

Egy korábbi (2016. májusi) kutatásunkból az is kiderült, hogy a Fidesz szavazóinak csupán 8 százaléka vélekedik úgy, hogy nem támogatná a Fideszt, ha a párt nem Orbán Viktor vezetésével indulna a választáson. A Fidesz szavazóinak több mint háromnegyede (77%) saját bevallása szerint ebben az esetben is a nagyobbik kormánypártot támogatná.

Kovács János – Iránytű Intézet


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »