Nem egy szószátyár fiú Varga Mihály

A kormányzati kommunikációt működtető hadigépezet már eddig is produkált kemény és/agy vicces pillanatokat, ám Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnökének kérdésére adott válaszukat már egy kamaszfiú bőbeszédűségéhez lehet csak viszonyítani: a letelepedési kötvény kivezetésére vonatkozó érdeklődésre ugyanis a Varga Mihály vezette minisztériumnak egy – névelőkkel együtt – 14 szavas közleményben sikerült válaszolnia.

Hiába jelentette ki Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter már 2016. október 27-én, hogy „a letelepedési kötvényekre nem lesz szükség”, a kötvény felülvizsgálata pedig már meg is kezdődött, olybá’ tűnik, a kormány malmai lassan őrölnek. Pedig a soron következő uniós csúcstalálkozó előtt – amennyiben kivezetésre kerülne a letelepedési kötvény – lehetne módosítani az Alaptörvényt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2016 szeptemberében tett nyilatkozata szerint “szükség esetén” változtatnak a letelepedési kötvény szabályain. Októberben már úgy fogalmazott, hogy egy újabb kedvező hitelminősítés után már nem lesz igény ezekre a kötvényekre. Időközben a Moody’s visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, így minden korábban megjelölt akadály elhárult a kötvények kivezetése elől.

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke a 2016. november 16-i időpontot jelölte meg, mikor a kormány tárgyalhatja a letelepedési kötvények kivezetését.

Kovács Zoltán kormányszóvivő  – hangoztatva, hogy véleménye szerint nincs ok kapkodásra a letelepedési kötvények ügyében – megfogalmazása szerint nem lenne célszerű az idők végezetéig húzni az időt.

Ennek kapcsán kérdezte Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke a nemzetgazdasági minisztert:

Mikor kívánják kivezetni a letelepedési kötvényeket?

Varga Mihály válaszában nem hagyott kétséget afelől, mennyire kezeli prioritásként a gazdag idegenek hazánkba áramlásának megfékezését. A minden bizonnyal negatív csúcsot jelentő másfél soros választ a teljesség igényével idézzük:

Az adósságstratégia, és ennek keretein belül a letelepedési államkötvény programjának felülvizsgálata jelenleg folyamatban van.

(IDE kattintva olvasható)

Nem erőltette meg magát a miniszteri stáb. Megkérdeztük Sneider Tamást, hogy elégedett-e a miniszteri nyilatkozattal, mire az alábbi választ kaptuk:

“Varga Mihály miniszter úr sajnos megfeledkezett egy fontos tényről, miszerint az érvénytelen népszavazás résztvevőinek 98%-a határozottan állást foglalt, jelezve, hogy nem kérnek sem szegény, sem gazdag idegenek betelepítéséből, nem szeretnék sem szegény, sem gazdag terroristák Magyarországra érkezését. Szomorú, de éppen 1956 hatvanadik évfordulóján menetel szembe a kormány a választópolgárok akaratával.”


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »