Nem csupán emberek, hanem hadsereg vagyunk

Nem csupán emberek, hanem hadsereg vagyunk

Annyira meguntuk a politikában a régi-kopott arcokat, hogy olykor teljesen elmegy a kedvünk a szavazástól. Szerencsére megesik néha, hogy feltűnik valaki, aki kilóg a sorból. Goran Aleksic ilyen. Az ő a neve az elmúlt években a svájci frank alapú hitelek elleni harc szimbólumává vált Horvátországban.

– Nem vagyunk kisemberek. Több tízezren vannak velünk, akiknek ugyanaz a problémájuk. Így pedig már nem csupán emberek, hanem hadsereg vagyunk – így nyilatkozott három éve egy horvát lapnak Goran Aleksic, a Frank Egyesület koordinátora, miután a zágrábi kereskedelmi bíróság a devizahitelesek javára döntött a perben, amelyet nyolc különböző bank ellen indítottak a svájci frankban felvett hitelek drágulása miatt. A horvát devizahitelesek ügye azóta részben rendeződött, de a „hadsereg” nem állt meg: az idei horvátországi választáson Aleksicet az Élőlánc politikai szervezet listáján bejuttatták a parlamentbe, ahonnan a férfi újabb rohamokat indít a bankok ellen.

De miért döntött a horvát vasúttársaság főmérnöke úgy, hogy a devizahitelesek élére áll? Aleksic ma így magyarázta a választását a Magyar Nemzetnek: neki is volt ilyen hitele, de a legfőbb ok sokkal inkább az volt, hogy rájött, milyen durván hágták át a törvényeket a bankok, hogyan manipulálták a kamatokat, és ehhez még a jegybank is segítséget nyújtott. Ez sem akadályozta meg a pénzintézeteket a machinációkban, de a törvényhozás és a kormány sem értette meg, mi történik az országban. Ez ráébresztette őt, hogy valakinek meg kell állítania a törvénytelenségeket.

Aleksic korábban egészen más életet szeretett volna. Gyermekkorában zenész akart lenni, arról álmodott, hogy egy nap a saját szerzeményeit adja elő az együttesével, amelyben gitározik. Ma már büszkén mondja, hogy ezt a célját is elérte: kétszer is felléptek a horvátországi Chansonfesten.

 Goran Aleksic Facebook  

1988-tól a horvát vasútnál kezdett dolgozni, ezt az állását csak most adta fel, miután bekerült a parlamentbe. Ide rögös út vezetett. Miután másokkal együtt megalapította a Frank Egyesületet, rengeteg jogi csatát kellett megvívniuk a pénzintézetekkel. A legtöbbször Aleksic tájékoztatta a médiát a küzdelem alakulásáról – többek között lapunk olvasóit is, így a Horvátországból érkező hírek a magyar frankhiteleseknek is bátorítást adtak.

Ekkor Aleksic még úgy látta, érdemes lenne valamelyik párthoz csatlakoznia, hogy felkarolják a hitelesek ügyét. Először a Horvát Néppárt tagja lett, majd a baloldallal próbálkozott, végül egy zöld pártnál kötött ki. Csakhogy egyik sem hozta el a várt áttörést. A döntő fordulathoz az járult hozzá a leginkább, hogy a Frank Egyesület idővel a kormány és a bankok tárgyalópartnere lett. Addigra szinte tarthatatlanná vált a helyzet: miután a svájci jegybank 2014 végén eltörölte a frank euróval szembeni árfolyamküszöbét, az árfolyama jelentősen megerősödött a többi devizával, köztük a horvát kunával szemben. Az egyesület ekkor azt követelte, hogy a magyar modellhez hasonlóan náluk is a nemzeti fizetőeszközre váltsák át a devizahiteleket. Végül a horvát törvényhozás rábólintott a módosításra, igaz, ott nem kunára, hanem euróra kellett átváltaniuk a hiteleket a bankoknak. Legutóbb emiatt indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság Horvátország ellen: Brüsszel szerint a horvátok megszegték a befektetésekről szóló uniós törvényeket.

Aleksic ma úgy látja, hogy a frankhitelek átváltásával több tízezer horvát családot sikerült megmenteni. De arra is figyelmeztet, hogy a bankok továbbra is törvénytelenül manipulálják a kamatokat, még mindig több milliárddal tartoznak a hiteleseknek, sőt törvénytelen magatartásukért nem kaptak büntetéseket. Ezért kötelességének tartja, hogy megoldja a fennálló problémákat, amelyeket a bankszektor teremtett a jegybank segítségével.

Habár egyesek úgy vélik, Aleksic tevékenysége korlátozott ahhoz képest, hogy parlamenti képviselő, ő nem ért egyet ezzel. A Frank Egyesület munkájának hála rengeteg pénz maradt a polgárok zsebében, a költségvetésnek is több jut, erősebb lett a jogbiztonság, így nőtt a fogyasztás, a foglalkoztatás ésa gazdaság teljesítménye. A képviselő szerint a bankoknak is jót tett azzal, hogy fel kellett hagyniuk az eddigi gyakorlatukkal.

 A Frank Egyesület demonstrációja egy horvátországi bankfiók előtt Fotó: Udruga Franak / Facebook  

– Nem vagyok a bankok ellensége, épp ellenkezőleg, a legnagyobb barátjuk vagyok, hiszen a helyes útra szeretném terelni őket – mondja most Aleksic.

Aki kételkedik abban, hogy az egykori devizahiteles más témákhoz is hozzá tudna szólni, rosszul nyúl a kérdéshez. Aleksic ugyanis legutóbb a sajtón keresztül üzent a horvátoknak, hogy küldjék el javaslataikat az adóreformmal kapcsolatban, kész képviselni őket. S bár a horvát devizahitelesek élharcosa továbbra is a Frank Egyesületet vallja igazán magáénak, nemrégiben pártot is alapított, amivel a polgári aktivizmust serkentené az országban. A szervezet neve ez lett: Erő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »