Nem csak mi ajánljuk: Szabó László: Moneypuláció!!! – avagy Hollywood a jövőbe lát? (Reflexió)

Egyik kedvenc olvasmányom a Harry Potter sorozat (kérem, senki ne húzza most az egeret a jobb felső sarok X jele felé), aminek egyik mondata mélyen megragadt bennem: „a pálca választja a varázslót”. Időközben megtanultam, hogy az autó pedig a sofőrt, az út az utasát; vagyis, ami összetartozik, az összeforr. Ezért hiába nem rendelkezem továbbra sem televízióval és jó ideje kerülöm a mozikat, ha az élet utamba sodor egy médiát érintő írást, akkor elolvasom, mert megtanultam, hogy az információ is megtalálja a neki kellő személyt. Így érdeklődéssel és őszinte kíváncsisággal vettem kezembe Szabó László „Moneypuláció!!! – avagy Hollywood a jövőbe lát?” sokat ígérő címet viselő könyvét, amely egy trilógia első részét képezi.

Viszonylag hamar kiderült, hogy a könyvben majdnem olyan elképzelt világ bontakozik ki előttünk, mint Harry Potteré, csakhogy utóbbit eleve mesének, fantasztikumnak tartunk, előbbit viszont valóságnak.

Gondolkozz, amíg még legális

A szerző világos gondolatmenete, közvetlen stílusa beszippantja az olvasót, és kíméletlenül rántja le a leplet a média körénk álmodott világáról. Tegyük fel a kérdést: vajon KIK és MIÉRT álmodták meg nekünk a valóságunkat? Valóság ez egyáltalán?
A szerző magabiztosan magával ránt minket manipulációnk kútjának fenekének tapogatása közben. S nincs kedvünk, lehetőségünk ellenállni. Lebilincselő könyv, amit terjedelme ellenére (557. p. – kérem újra nem kacsingatni az X jellel, köszönöm) is két–három este elfogyaszthatunk. (Televíziótól távol, kezünkben ceruzával, mert az az igazi jelölgetős, aláhúzós könyv, no meg visszalapozgatós, elgondolkodtató.)

A mozgókép-kultúrán alapuló tömegszórakoztatás kontra Gutenberg galaxis eszközrendszer egymáshoz való viszonyával indít a szerző. Okos meglátásai és frappáns idézetek meggyőznek minket, hogy nem azok csinálnak rosszul valamit, akik még 2016-ban is összekötött papírlapok olvasásával töltik az időt.

„Könyv, amit annak ellenére, hogy már számtalanszor olvastunk, újra és újra előveszünk, mert mindig találunk benne valamit, amivel megörvendeztet bennünket, és éppen ezért jó szívvel ajánljuk másoknak is. Egy jó film, amit időről időre újra megnézünk. Vagy azért, mert emlékek fűződnek hozzá, vagy azért, mert üzenetét életünk minden szakaszában fontosnak találjuk, vagy egyszerűen csak azért, mert a kedvencünk és jól érezzük magunkat tőle. Egy jó barát, aki lehet, hogy váratlan helyről és váratlan időben érkezett, de innentől kezdve már egyfelé visz az utunk, mert társakká lettünk a megvilágosodás felé vezető életre szóló zarándoklatunkban.”

Olvashatunk a televíziókészülékek cseréinek technikai átveréseiről, a szerző megvilágítja, hogy a film mennyire nem egyenlő a mozival, majd két filmen keresztül mutatja be mindennapjaink látszatvalóságát, a nem létező választási szabadságot.

A könyvet nagyon szerethetővé teszik a szójátékok ((sz)ámítástechnika, gépi demokrácia stb.), és hogy nem csak Hollywoodban jár a szerző, hanem országunkon belül is csemegézget választásokról, vírusokról, ripacsokról, kütyük és oktatás viszonyáról.
Interaktív könyv, ami mellé ceruzán kívül jól jöhet az internet is…

A „Moneypuláció!!!”–ról Nagy Bandó András, Bogár László, Bella Árpád és Dohán Mihály ajánlói az alábbi oldalon olvashatóak:
http://www.moneypulacio.hu/?page_id=122

Személy szerint kiknek ajánlom ezt a könyvet?

– Akik érezték már a Mátrixból Neo aggodalmát, hogy valami nincs rendben a világgal
– Akikben felmerült már, hogy összeesküvés elmélet helyett összeesküvés gyakorlatról illene beszélni
– Akik nem értették, miért kell kutyájukba kötelezően chipet tetetni, mikor megtette volna a gazdi telefonszámával és címével, a kutya nevével ellátott nyakörv előírása
– Akikben néha felsejlik, hogy a filmek kondicionálnak minket a ránk váró jövőre
– Akik nem rettennek meg a minden évben beharangozott „járványtól”
– Akik a politikában azt érzik, hogy szavaznának ugyan, „de”…
– Akik észrevették, hogy lomtalanításkor milyen sok tv készülék van az utcára kitéve
– Akiknek elegük van a sorozatokká vált mozifilmekből
– Akik a hitel helyett a hitet választanák
– Akik unják, hogy gyereknek nézik a társadalmat
– Akik gondolkodtak valaha is azon, hogy mi lenne velünk áram nélkül
– Akik szeretnek és mernek még gondolkodni
– Akiknek volt már olyan érzésük, hogy a televízió agymosást folytat
Sorolhatnám még, de igazából szeretettel ajánlom a könyv elolvasását mindazoknak, akikben él még a szövegértés képessége és némi szabad akarat.

„Miért lesz valaki a munka megszállotja? Hogyan történhet meg egy ember életében, hogy híján van mindenféle magánéletnek? Azért élsz, hogy dolgozhass, azért dolgozol, hogy élhess! A gépezet apró fogaskereke vagy, minden mást, de legfőképpen lényed másik részét, a spiritualitást, elvettek tőled. Időd és energiád nagy része arra megy el, hogy életben tartsd a biológiai lényt, aki szintén te vagy, miközben arról a másikról, akinek az lenne a dolga, hogy valamiféle magasabb szintű létezés felé repítsen, és aki ismét csak te vagy, teljesen megfeledkezel.”

A „Monepuláció!!!” olvasmányos kötet, szívfacsaró (i)gazságok leleplezése. Kérdezhetnénk naivul: „Ilyen van?” Erre Szabó László válasza: „Vedd már észre, itt csak ilyen van!”

Egy kis kedvcsináló:

A trilógia második részének (A sárember kora I.) weblapja: http://www.saremberkora.hu/ajanlok/

Ha már mozgóképezünk:

Monepuláció ajánló: https://www.youtube.com/watch?v=L7P_lD3gGEY
Sártrilógia ajánló: https://www.youtube.com/watch?v=L7P_lD3gGEY
Előadás 1. rész: https://www.youtube.com/watch?v=saResYE2AlA

A Cso-cso-szan.hu is ajánlja.

NIF: Amennyiben tényleg valami különleges, nem mindennapi olvasmányra vágyik, mert elege van a sok ostoba celeb baromságból, akkor éppen ideje felébredni. Ez a könyv segít ebben, rádöbbenti a valóságra – ha eddig nem vette volna észre.

Figyelem! A könyvet félnek terjeszteni! Ez már valami! Alig mernek beszélni róla – ennek oka van! Aki elolvasta, az már tudja miért!

Nemzeti InternetFigyelő (NIF) 

Kategória:Hírek, Publicisztika


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »