Nem csak filmes plakátok aukciója

Nem csak filmes plakátok aukciója

Ötödik alkalommal rendez szeptember 19-én plakátaukciót a BÁV. Most is a filmplakátok adják a törzsanyagot, de propaganda-, reklám- és kiállításhoz készült plakátok is kalapács alá kerülnek.

A rendszerváltás előtt a külföldi és magyar filmekhez egyaránt itthon készültek a plakátok. Egy-egy filmhez a megtekintés után több grafikus is készített plakáttervet, majd bírálóbizottság választotta ki a nyomdába, illetve a mozik falára kerülő alkotást. A nemzetközi plakátok helyett a filmet egyedi értelmezésben tálalták a grafikusok, ezért idehaza – és a keleti blokk országaiban – a plakátkészítés sajátos művészeti ággá vált. A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások megszületését az is elősegítette, hogy az akkori viszonyoknak ellentmondva, ezt a kifejezési formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi a magyar plakátokat. Az árverés egyik legkülönlegesebb tétele a 60 ezer forintos kikiáltási árról induló, az 1985-ös King Kong című filmhez Herpai Zoltán által tervezett plakát, amely nemzetközi szinten is keresett a műfaj gyűjtői körében. Herpai 1975-ben végzett a budapesti Iparművészeti Főiskolán, a grafika mellett festészettel és animációs filmmel foglalkozott. A plakátokon kívül lemezborítókat is tervezett, és sci-fi könyveket illusztrált. Aprólékos műgonddal rajzolt munkáin tetten érhető vonzódása a meseszerűhöz, az álom, a monda, a mitológia világához.

Bruce Lee egyik legismertebb filmjéhez, A sárkány közbelép címűhöz Éri Jenő Tamás tervezett plakátot, amely 44 ezer forintról indul, és ugyanennyiért kínálják Coppola Keresztapa című alkotásának poszterét is. Helényi Tibor az egyik legnagyobb grafikusnév a kínálatban, a Star Wars filmekhez készült plakátjait a nemzetközi gyűjtők is számontartják. Most A jedi visszatér egy kisméretű plakátjával (36 ezer forint), a Ben Hurral (24 ezer forint) és a Roman Polanski Macbethjéhez (24 ezer forint) készített alkotásával szerepel a kínálatban. A filmplakátok közt kiemelkedő még Merczel Péternek a Kémek a sasfészekben című filmhez készített munkája 60 ezres kezdőáron.

A magyar filmekhez készült plakátokból is nagy a választék. Jancsó Miklós filmjei közül négynek a plakátja szerepel 20 és 30 ezer közti kezdőárakon, Gothár Péter ikonikus Megáll az idő című filmjének plakátja 40 ezer forintról kezd. A kínálat eltér az eddigiektől abban, hogy most erős a felhozatal a zenés és koncertplakátokból. Árverésre kerül az Illés dedikált plakátja Szyksznian Wandától 100 ezer forintos kikiáltási áron, de lesz LGT-koncertplakát 1977-ből 30 ezerért, az ABBA-film plakátja 34 ezerért és a legendás Queen Budapesten koncertfilm plakátja 20 ezerért. Érdekesség, hogy nem csupán formátumukban rendhagyó, úgynevezett rácsplakátok kerülnek árverésre, de propaganda-, reklám- és kiállításhoz készült munkák is. Ezek az egészséges életről, a tejfogyasztás fontosságáról, a zsebkendőbe tüsszentés előnyeiről szólnak – a korszak „bájával”. A jellemzően néhány tízezer forintos kikiáltási árú tételek közül Sátori Lipót az Admiral bárnak készült mesteri plakátja emelkedik ki, erre 165 ezer forinttól lehet majd licitálni.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »