Nem cigány származású a romaügyi biztos

A Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) nem cigány származású tagját nevezte ki egy hónappal ezelőtt romaügyi biztosnak Tarlós István főpolgármester – értesült a RomNet.

A híroldal szerint a kerületi nemzetiségi önkormányzatok felháborítónak tartják a városvezető döntését, és ha a főpolgármester nem vonja vissza a kinevezést, demonstrációt szerveznek a Városháza elé.

Tarlós István március 2-től ugyanis Nagy Sándort, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesét nevezte ki romaügyekért felelős főpolgármesteri megbízottnak.

Félrevezetett mindenkit?

A RomNet szerint a még nyilvánosságra nem hozott döntést azért tartják elfogadhatatlannak a kisebbségi vezetők, mert a képviselőt már számos alkalommal lemondásra szólították fel azért, mert kiderült, nem cigány származású és a választók megtévesztésével jutott a testületbe, ráadásul éveken át a titkosszolgálat munkatársa volt.

Nagy Sándor 2014-ben a Magyarországi Összefogás Roma Rom Szervezet színeiben szerzett mandátumot, majd szövetséget kötött a Lungo Drommal. Mivel a nemzetiségi választáson indulónak nyilatkozatot kellett tennie arról, hogy az adott nemzetiségi közösséghez tartozik, a kisebbségi csoport nyelvét beszéli, valamint ismeri a kultúráját és hagyományait, ezért Nagy Sándor indulása a voksoláson törvénysértő lehetett. Horváth Tibor, a Roma Rom elnöke – mikor kiderült Nagy származása és titkosszolgálati múltja – lemondásra szólította fel a képviselőt, aki azonban nem adta vissza a mandátumát, ez azonban azóta sem történt meg.

Kapcsolati tőke

Nagy Sándorról szervezetének tagjai egyébként a RomNet szerint azt mondták, „baráti kapcsolatokat” ápol a békásmegyeri éjszakai élet ismert és meghatározó személyeivel is, és a „vállalkozók” támogatásával került a roma politika köreibe is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »