Nem bújhatnak burka mögé a focihuligánok

A svéd belügyminisztérium javaslata megtiltaná az arc eltakarását az ország sportlétesítményeiben, kivéve, ha vallási oka van, ám pénteken a svéd rendőrség jogi igazgatója életképtelennek nevezte a tervezetet.

A javaslat a szurkolói huliganizmust és erőszakot lenne hivatott felszámolni a stadionokban, de értelemszerűen a lefátyolozott muszlim nőket nem érintené.

Lars Tonneman, a svéd rendőrség jogi igazgatója az SVT közszolgálati televízióban azt mondta: a nézők aligha tudhatják majd, hogy hol húzódik a határ a megengedett és a tiltott arceltakarás között. Tonneman szerint a kivétel szinte ellehetetlenítené a rendőrök munkáját, mert nem lennének képesek megállapítani, ki az, aki valóban vallási okokból takarja el az arcát, és ki az, akinek ez csak ürügy.

„Nyilván lennének következményei, ha például betiltanák a teljes testet és arcot eltakaró burkát, de a dologhoz hozzátartozik az is, hogy viszonylag kevés burkát hordó nő látogatja a stadionokat, így ez a tiltás nem sokakat érintene” – mondta Lars Tonneman.

Svédországban a futballhuliganizmus miatt került napirendre az arc eltakarásának tiltása a stadionokban. Áprilisban petárdát dobtak a pályára, ezért meg kellett szakítani a Göteborg–Malmö mérkőzést. Hétfőn egy néző berohant a pályára és megtámadta az Östersund kapusát a Jönköpinggel való összecsapáson. 2014-ben pedig meghalt a Djurgarden egyik szurkolója, mert a Helsingborg hívei megtámadták az utcán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »