Nem biztos, hogy lehet középületekre költeni 90 milliárdot

Egyelőre nem veheti el a kormány a magyar lakosságtól azt a 90 milliárd forint energiahatékonysági támogatást, amely az uniós Környezeti és Energiahatékonyság Operatív Programban (KEHOP) rendelkezésre áll – írja közleményében az Energiaklub.

A magyar kormány idén nyáron indította el Brüsszelben a KEHOP módosítási kérelmet, hogy a lakosság forrásait inkább az állami épületekre fordíthassa – emlékeztetnek a kommünikében.

Az Energiaklub brüsszeli és budapesti forrásoktól úgy értesült, hogy az Európai Bizottság (EB) a kérelmet egyelőre nem hagyta jóvá: a múlt hét folyamán hivatalos levélben küldte el észrevételeit Magyarországnak. A levél tartalma ugyan nem nyilvános, de az Energiaklub információi szerint az EB azért aggódik, hogy ha a támogatási forrásokat nem a lakóépületek felújítására fordítja a magyar állam, akkor nem fognak teljesülni a KEHOP-ban meghatározott energiamegtakarítási célok. 

Közleményükben kitérnek arra, hogy a kormány által elfogadott Nemzeti Épületenergetikai Stratégia szerint a lakóépületekben sokkal olcsóbban lehet energiát megtakarítani, mint a középületekben: előbbiben 1 PJ energia megtakarítása átlagosan 42 milliárd forintba, utóbbiban 95 milliárd forintba kerül.

Továbbá megjegyzik: az előző finanszírozási időszakban nem lehetett uniós forrásokból támogatni a lakóépületek korszerűsítését, de a 2014–2020 közötti ciklusban az EB ezt lehetővé tette. A magyar kormány a Brüsszelnek 2014-ben leadott programban erre a célra kb. 90 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást különített el. Ezt a Bizottság 2015. tavaszán elfogadta. 

Az elmúlt évtizedben nem állt rendelkezésre ennyi pénz lakóépületek felújítására, vagyis hatalmas lehetőséget szalasztana el Magyarország a támogatás elveszítésével – hívja fel a figyelmet az Energiaklub.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »