Nem biztos, hogy emelkedik a tanítók bére szeptembertől

Nem biztos, hogy emelkedik a tanítók bére szeptembertől

POZSONY. A nyári szünet elõtti utolsó kormányülés két héttel odébb tolódott, hogy kikristályosodjanak a részletek az alapiskolai pedagógusok béremelését illetõen. A kormány, a szakszervezetek, illetve a városok és falvak képviselõi ugyanis nem egyeztek meg, hogy még idén sor kerül a béremelésre vagy sem.

Peter Plavèan oktatásügyi miniszter azt javasolja, hogy szeptembertõl 6 %-kal növekedjenek a pedagógusbérek. Az iskolák fenntartói számára ezt kormányrendelet írná elõ. Az oktatásügyi miniszter tavaly novemberben ígért jobb béreket a tanítóknak, miután tárgyalt a szakszervezet képviselõivel. A béremelés az alap-és középiskolai, valamint a fõiskolai, egyetemi tanárokat is érintené. A tárcavezetõ ígérete azonban túllépett a kormányprogram keretein, amely a béremeléssel csak 2018. január 1-tõl számol. A szeptemberi béremelést így az iskolák fenntartóinak saját forrásaikból kellene megoldaniuk. A megyéknek, ahová a közép- és fõiskolák tartoznak, ez nem okoz problémát.

Gondot a városok és falvak által fenntartott intézmények jelentenek. Ide tartoznak az alapiskolákon kívül az óvodák, a mûvészeti alapiskolák, a szabadidõközpontok és az iskolai klubok. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) azt állítja, hogy az önkormányzatoknak erre nincs pénzük. Nem ért egyet Plavèan intézkedésével, amelyet még nem soroltak be a kormányülés programjába.

„Továbbra is érvényes, hogy intenzív tárgyalások zajlanak minden érdekelt fél részvételével a javaslatról, igyekszünk elérni, hogy a pedagógiai és szakmai alkalmazottak minden kategóriája számára idén szeptembertõl emelkedjenek a bérek“ – tájékoztatott az oktatásügyi minisztérium sajtóosztálya.

A kormány július 24-én ülésezik

A nyári szünidõ elõtti utolsó kormányülést a múlt csütörtökön kellett volna tartani, azonban azt az utolsó pillanatban törölték. Robert Fico miniszterelnök szerint erre éppen a tanítók béremelésének megoldatlansága miatt került sor.

A kormány a tervek szerint július 24-én ül össze. Nem világos, milyen eredménnyel zárul a javaslatról szóló szavazás. Úgy néz ki, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) legalább egy koalíciós partner támogatását elnyeri. „Igen, a Most-Híd támogatja a tanári bérek 6 %-os emelését“ – reagált a Most-Híd szóvivõje, Debnár Klára a Pravda napilap kérdésére, hogyan áll a párt a béremeléshez.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) egyelõre nem jelezte, hogyan szavaznak majd az õ minisztereik. „Állandóan folynak a tárgyalások. A tanítók az egyetlen olyan kategória, akiknek a béremelését a kormányprogram tartalmazza. Ha a kormányprogram kereteit túllépnénk, szükség van a kormány, a szakszervezetek és a ZMOS közti megegyezésre. Egyelõre nem született konszenzus, ezért késõbb kerül sor a kormány ülésére“ – mondta el a Smer-SD szóvivõje, ¼ubica Konèalová.

A ZMOS képviselõi már idén év elején tiltakoztak, hogy a szeptembertõl történõ béremelés nem a legjobb ötlet. Azzal érveltek, hogy az önkormányzatok költségvetésébõl ehhez hiányzik 7,3-8 millió euró. Michal Kaliòák, a ZMOS szóvivõje elmondta, érdekük, hogy növekedjenek a bérek a regionális oktatásügyben. „Egyúttal azonban megállapítjuk, hogy a béremeléssel kapcsolatban tárgyalásokat kell folytatnunk a további rendszerszintû változásokról. Érdekünk, hogy találkozzunk és tárgyaljunk, a meghívóra várunk” – mondta a szóvivõ. Hozzátette, eddig nem kaptak meghívót az oktatásügyi minisztériumból.

A ZMOS szóvivõje szerint a településeknek az jelent gondot, hogy az idei költségvetéseket a képviselõk még tavaly szavazták meg, amikor még nem készültek fel a béremelésre. A változásokat újra jóvá kellene hagyniuk az önkormányzatoknak, s ez nem egyszerû folyamat. „A másik oldalon mi ezt nem csak a költségvetésen keresztül érzékeljük, hanem a további tárgyalások szemszögébõl a regionális oktatásügy kompetenciáiról. Ezért állandóan hangsúlyozzuk, hogy ez nem csak a fizetések témája, hanem további rendszerszintû változásokra van szükség a regionális oktatásügy jelenlegi mûködésében” – tette hozzá Michal Kaliòák. Szerinte a változások között lenne néhány kompetencia átcsoportosítása a magániskolák vagy nem nyilvános iskolák területérõl, esetleg a pszichológiai tanácsadók területérõl az állam hatáskörébe. Ezáltal megoldódna további finanszírozásuk és az is, ki lesz a felelõs a mûködésükért.

Ondek nem akar arról spekulálni, hogy sikerül-e szeptembertõl a béremelés

A kormány jóváhagyására váró rendelet indoklása megállapítja, hogy a javaslat ugyan negatív hatást gyakorol a költségvetésre – konkrétan az állami költségvetésre, a falvak és a megyék költségvetésére –, ugyanakkor pozitív szociális hatásai vannak. A változás miatt 2017-ben több mint 27 millió euróra lenne szükség az állami költségvetésbõl, a falvakra gyakorolt hatás több mint 7 millió euró lenne, a megyéket 350 000 euró szintjén érintené a javaslat.

A pénzügyminisztérium a Pravdát arról tájékoztatta, hogy kizárja a speciális transzfert az állami költségvetésbõl a falvak és a városok javára. „A gazdasági mutatók alapján világos, hogy a városoknak és falvaknak magasabbak a jövedelmeik a tervezettnél” – közölte a tárca sajtóosztálya.

Pavel Ondek, az oktatásügyi szakszervezet vezetõje egyelõre nem akar spekulálni arról, hogyan sikerül a szeptemberi tanári béremelés. „Részben veszélyben van, a ZMOS eléggé negatívan nyilatkozik. Mi azt mondjuk: itt van a kormány programnyilatkozata és a nyilvános ígéret a 6 %-os béremelésrõl. Azt szeretnénk, hogy a legközelebbi kormányülésig úgy lezárulna a béremelés témája, ahogy az a kormány programnyilatkozatában, ugyanakkor a nyilvános ígéretben is van” – húzta alá Ondek. Hozzátette, sikertelenség esetén reagálni fognak.

„Ha szeptembertõl nem került sor a megígért béremelésre, a saját struktúráinkon belül fogunk beszélni errõl a dologról, és szeptemberben lehetséges a protestálás is” – tájékoztatott Ondek. Hogy annak milyen formájáról lenne szó, azt egyelõre nem akarta konkretizálni. „Nem akarok semminek elébe menni, még folyamatosan zajlanak a tárgyalások” – fûzte hozzá Ondek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »