Nem beszélnek kvótáról a brüsszeli belügyminiszteri ülésen

Rendkívüli ülést tartanak Brüsszelben az uniós belügyminiszterek, akik kizárólag migrációval kapcsolatos kérdésekrõl tárgyalnak. Szó lesz a határvédelemrõl, az EU-török megállapodásról és a kvótarendszerrõl is. Az Európai Bizottság legfrissebb kvótajavaslata és a menekültek befogadását elutasító országok tervezett pénzbüntetése hivatalosan nem része a napirendnek.

A tagállamok várhatóan megállapodnak annak a vészhelyzeti mechanizmusról, amelynek alkalmazásával szükség esetén felfüggeszthető egy harmadik államból érkezők vízummentessége.

Ilyen jogszabály most is van, de nagyon nehézkesen működik, gyakorlatilag nem alkalmazható –  emlékeztetett a soros elnök holland migrációügyi miniszter hozzátéve, ha a tervezetet elfogadják, a tagállamok gyorsabban reagálhatnak a váratlan helyzetekre.

A tervek szerint a vízummentesség átmenetileg felfüggeszthető lenne belbiztonsági okok miatt, ha egy külső ország állampolgárai hirtelen aránytalanul nagy számban érkeznek az unióba, vagy ha a legális tartózkodási idejük lejárta után illegálisan maradnak.

Az EB az elmúlt hónapokban Grúzia, Ukrajna, Törökország és Koszovó esetében javasolta a vízumkötelezettség eltörlését. Ez mintegy 125 millió ember szabad beutazását tenné lehetővé az unió tagországaiba, ami aggodalmat keltett sok tagállamban. Számos kormány a vészfék beiktatásához köti a jóváhagyását.

A tanácsülésen áttekintik az EU-Törökország megállapodás végrehajtását is. A mérleg felemás, mert a korábbinál jóval kevesebb migráns érkezik a görög szigetekre, de a regisztráció és a kérelmek elbírálása akadozik, és a tervezett 72 ezerből eddig mindössze 177 szíriai menekültet telepítettek török táborokból az Európai Unióba.

Nem működik az áthelyezési kvótarendszer sem.

Nem titkolom, csalódott vagyok az eddigi eredményekkel kapcsolatban – jelentette ki a brüsszeli belügyi biztos. Dimitrisz Avramopoulosz ma ismét sürgeti a belügyminisztereket, hogy gyorsítsák fel a menekültek befogadását.

A holland miniszter szerint a folyamat azért lassult, mert a kevesebb érkező miatt kevésbé sürgető azok áthelyezése. Kivéve azt a 45 ezer migránst, akik a balkáni útvonal lezárása miatt a görög szárazföldön rekedtek embertelen körülmények között.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »