Nem beszámítható a NAV-os gyilkosa, megússza a börtönt

Nem beszámítható a NAV-os gyilkosa, megússza a börtönt

A kiszabható életfogytiglani fegyházbüntetés helyett jogerősen felmentette a bíróság azt a 35 éves budapesti férfit, aki 2015 februárjában támadt rá két konyhakéssel az otthonába érkező adóellenőrökre. Egyikük a helyszínen belehalt a szúrásokba, társa életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az orvosszakértői vélemény szerint a férfi nem beszámítható, így a bíróság elrendelte kényszergyógykezelését.

„Három esetben nagy, három esetben közepesen nagy erővel a nyak jobb és bal oldalán, egy ízben nagy erővel a mellkas jobb oldalán, három esetben nagy, két esetben közepesen nagy erővel a bal vállán és felkarján, két esetben nagy, egy ízben közepes erővel a bal vállán és felkarján, két esetben nagy, x esetben közepesen nagy és két esetben közepes erővel jobb alkarján és kézfején, négy esetben közepes, három esetben kis erővel a fején, az arcán és jobb alkarján megszúrta.” Részletesen taglalta az ügyész, hol és milyen erősséggel szúrta meg a vádlott azt az adóellenőrt, aki a 2015. február végi támadásba a helyszínen belehalt, társát életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

A két NAV-alkalmazott az elkövető adótartozása miatt kereste fel a férfit. L. Péter apja nyitott ajtót a revizoroknak, akikre szinte azonnal, brutális kegyetlenséggel támadott rá a 35 éves férfi. Az elkövetés után a vádlott arra hivatkozott, hogy telefonon kapta az utasítást a támadásra, mivel ő speciálisan képzett amerikai zsoldos.

Abban az ügyész és a kirendelt védő is egyetértett, hogy a vádlott a cselekmény elkövetésének időpontjában nem volt beszámítható.

„Védencem évek óta pszichikai és pszichiátriai problémákkal küszködik, a 2009. évtől egészségügyi kezelésnek kellett alávetnie magát. Többször kezelték a Jahn Ferenc kórház pszichiátriai osztályán paranoid téveszmék miatt. 2012. július 18-áig volt kezelés alatt, majd elbocsátották, és a veszélyeztető tünetek ellenére diagnosztizálták a betegségét, de nem kezelték tovább” – mondta Fazekas András Géza ügyvéd.

Abban a vád és a védelem egyetértett, hogy a jelenlegi egészségügyi rendszer is felelős azért, hogy a vádlott kikerült a pszichiátriai kezelés alól. A bíróság azonban ezt a körülményt nem vizsgálta.

„L. Péter vádlottat a bíróság az emberölés kísérletének bűntette – Btk. 160. § (1) bekezdés, (2) bekezdés d, e és f pontja vádja alól felmenti. Elrendeli L. Péter vádlott kényszergyógykezelését” – mondta ki Trappné Kiszely Rita bíró.

A bíróság az indokolásban kitért a speciális körülményekre: az, hogy megvan az elkövető, és a bűnössége megállapítható, még nem jelenti azt, hogy el is ítélhető. „Ezt úgy hívják, hogy büntethetőséget kizáró ok, a Btk. többet sorol fel. A jelen esetben is fennáll, hogy a magyar jog szerint nem büntethető, aki elmebeli állapota miatt nem képes arra, hogy felmérje, hogy mit tett, hogy felmérje ennek következményeit, és ennek a belátásnak, társadalmi veszélyességnek az ismeretében megfelelően döntsön” – tette hozzá az indoklásban Trappné Kiszely Rita.

Az ítéletet jogerős, mivel a felmentést és a kényszergyógykezelést a vád és a védelem is tudomásul vette. A kényszergyógykezelés szükségességét félévente vizsgálja felül egy bizottság, indokolt esetben akár meg is szüntetheti.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »