Nem az Iszlám Állam emberei mészároltak Dakkában

Nem az Iszlám Állam emberei mészároltak Dakkában

A huszonhárom túsz életét követelő dakkai terrortámadás elkövetői mind bangladesiek voltak, egy betiltott helyi szervezet tagjai voltak, nem az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fegyveresei – közölte vasárnap a bangladesi belügyminiszter.

Aszaduzzaman Khan elmondta, hogy a hét támadó a több mint egy évtizede betiltott Dzsamáati Mudzsahid Banglades (JMB) nevű iszlám fundamentalista csoporthoz tartozott, és nem volt kapcsolatuk az Iszlám Állammal. A rendőrség közölte, hogy öt támadó ismert volt a hatóságok előtt, milicistaként tartották őket számon, és többször is megpróbálták őket letartóztatni.

Mészárlás az étteremben

Az Iszlám Állam péntek este azt állította, hogy harcosai hajtották végre a támadást a dakkai diplomata negyedben lévő Holey Artisan nevű étteremben, ahol túszokat is ejtettek. A dzsihadista szervezet egyúttal megfenyegette a „keresztes országokat”, hogy állampolgáraik nincsenek biztonságban mindaddig, amíg „repülőgépeik muzulmánokat gyilkolnak”.

A halálos áldozatok többsége külföldi volt, elsősorban olasz és japán állampolgár. A támadás során két bangladesi rendőr is életét vesztette.

A túszmentő akció során a hét támadó közül hatot öltek meg a bangladesi különleges erők, egyiküket azonban sikerült élve elfogni. Őt a hírszerzés hallgatta ki.

Furcsa terroristák

A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a fegyveresek mind tanult, felsőoktatásban részesült, jómódú családból származó fiatalemberek voltak. Hozzátette, egyikőjük sem volt Korán-iskola diákja.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy akkor mégis miért váltak dzsihadistává a tanult fiatalok, a belügyminiszter azt mondta, ez amolyan divattá vált.

A hagyományosan mérsékelt muzulmán többségű országként számon tartott Bangladesben az utóbbi időben jelentősen megszaporodott a vallási indíttatású erőszakos bűncselekmények száma. 2013 óta mintegy két tucat világi írót, vallási kisebbséghez tartozó személyt, aktivistát és külföldi segélymunkást gyilkoltak meg fegyveres támadók. Az utóbbi hónapokban pedig a támadások gyakorisága is nőtt, pénteken egy hindu templom dolgozóját ölte meg három támadó.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »