Nem az adófizetők pénzéből fogják feltőkésíteni az olasz bankokat – állitja Renzi

Matteo Renzi olasz miniszterelnök az Európai Központi Bank európai pénzintézeteken végzett terheléspróbájáról egy vasárnap megjelent lapinterjúban kizárta a problémás bankok adófizetői pénzből való megmentésének a lehetőségét.

“Nem engedhető meg, hogy a polgárok fizessék meg a múltban elkövetett politikai hibák árát” – fogalmazott a miniszterelnök az olasz La Repubblica lap vasárnapi számában megjelent interjúban. “A hibákért fizetnie annak kell, aki elkövette, nem a közösségnek” – szögezte le.

Az európai pénzügyi stresszteszten az összes közül leggyengébben szereplő Monte dei Paschi di Siena bank röviddel a teszteredmény publikálása előtt hozta nyilvánosságra szanálási tervét, amely egyebek között tőkeemelést és rossz hitelállománya nagy részének az értékesítését irányozza elő.

“A megoldás egyszer és mindenkorra megoldja a rossz hitelek problémáját” – méltatta Renzi a bankmentő javaslatot. “A tőkeemelést pedig így már a múlt problémáitól teljesen megszabadított banknál lehet végrehajtani”.

Azokat a számlatulajdonosokat és a betéteseket is meg kell védeni, akiknek az uniós szabályok szerinti bankmentés esetén fizetniük kellene – mutatott rá. “Tudniuk kell, hogy Olaszországnak olyan kormánya van, amelyik törődik velük” – mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »