Nem állhat le a szemétszállítás

A hatályos jogszabályok szerint semmilyen körülmények között nem állhat le a hulladékszállítás – közölte a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. kedden az MTI-vel, hangsúlyozva, hogy jelenleg nincs ellátatlan település.

Az NHKV Zrt. közleményében arra reagált, hogy Gémesi György, Gödöllő polgármestere (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) hétfőn egy sajtóbeszélgetésen egyebek mellett azt mondta: ha nem kapja meg sürgősen a működéshez szükséges forrást a gödöllői központú Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. a NHKV Zrt.-től, július 1-jétől a katasztrófavédelem veheti át a szemétszállítási kötelezettséget, mert a kft.-nek elfogyott a pénze. Kiemelte: miután a Zöld Híd jogszerűen már nem bocsáthat ki számlákat és nem szedhet be díjat, az NHKV Zrt. pedig ez idáig nem pótolta a kiesett bevételeket, a regionális hulladékgazdálkodási társulás – amely 108 település 300 ezer lakosának hulladékát kezeli – a működésképtelenség határára ért.

Az NHKV Zrt. hangsúlyozta: eddig az április előtti tevékenység után kellett közszolgáltatási díjat beszedni, ezt még maguk a közszolgáltatók tehették meg, az új rendszerben csak most kezdődnek a kifizetések az április 1-je utáni tevékenységekért. Főszabályként a negyedéves elszámolásban működő cégek még ki sem küldték volna a számláikat – tették hozzá.

Úgy fogalmaztak: az elmúlt évek során felhalmozott veszteségeket nem korrekt számon kérni egy olyan, újonnan alakult cégen, amely „a hibák helyrehozására jött létre”. Emellett – fűzték hozzá – a Zöld Híd Nonprofit Kft. nyilvános hatósági adatbázisok és sajtóinformációk szerint „82 millió forinttal többet számlázott ki a lakosságnak”, továbbá „mintegy 2 milliárd forintos fogyasztóvédelmi bírságot” szabnak ki rá. Úgy értékeltek: ez rávilágít arra, hogy a cég magasabb díjat szabott ki, mint amekkorát lehetett volna.

Kiemelték: a megoldás közös érdek, ezért az NHKV mindenben segíteni kívánja a közszolgáltatókat, aminek egyik elemeként lehetővé tette, hogy előleget igényeljenek június 6-ig. Részletezték: eddig 56 hulladékgazdálkodási közszolgáltató kért mintegy 5 milliárd forint előleget, folyamatosak a kifizetések, a pénz rendelkezésre áll az NHKV Zrt.-nél. A tervek szerint a kérelmezők legkésőbb június végéig hozzájutnak a megítélt összeghez.

Az NHKV Zrt. felhívta a figyelmet arra is: 56 cég élt a lehetőséggel, ez véleményük szerint azt mutatja, hogy a jelenleg működő 174 közszolgáltató között vannak olyanok is, amelyek működése nyereséges vagy nullszaldós.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »