Nem akart "román község" lenni Sepsikőröspatak

Újrakötötte a testvértelepülési szerződést a háromszéki Sepsikőröspatak és a magyarországi Mezőtúr – számol be Bíró Blanka a kronika.ro-n. A 24 éve aláírt dokumentum megújítására azért volt szükség, mert a háromszéki község polgármestere, Kisgyörgy Sándor nem tartotta helyénvalónak, hogy az eredeti megállapodásban Sepsikőröspatak „román községként” szerepelt.

Az elöljáró egy korábbi látogatáson vette észre, hogy a mezőtúri polgármesteri hivatal csarnokában kifüggesztett szerződésben Sepsikőröspatak román községként szerepel, és a román zászlót tűzték ki mellé. Kisgyörgy Sándor leszögezte, a község Románia területén fekszik, de a „román község” meghatározás mégsem helyénvaló rá, ezért kezdeményezte, kössenek új szerződést.

A megállapodás megújítására a magyar nemzeti ünnepen került sor, amikor öttagú kőröspataki küldöttség látogatott Mezőtúrra. Az új dokumentumban már a nemzetegyesítés szerepel célkitűzésként, és a két magyar település gazdasági és kulturális együttműködését szolgálja. Kisgyörgy Sándor ugyanakkor azt javasolta, hogy a mezőtúri polgármesteri hivatal csarnokába a szerződés mellé tűzzék ki a székely zászlót.

Sepsikőröspatak község és Mezőtúr városa 24 évvel ezelőtt kötött testvértelepülési szerződést, a két helység között élénk, jó a kapcsolat. A mezőtúriak idén nyáron emléktáblát állítottak Sepsikőröspatakon a háromszéki faluban született Asztalos György jogásznak, aki a „mezőtúri városháza jogügyi tanácsnoka” volt, a város köztiszteletben álló személyisége. Mezőtúron idén augusztus 18–21. között szervezték meg a testvértelepülési találkozót, és ez alkalommal újították meg a szerződést – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »