Nem akarnak az autonómia részleteirõl tárgyalni a kampányban az erdélyi magyar pártok

Az autonómia szükségességének egységes kinyilatkoztatásán túl a megvalósítás részleteiről nem kívánnak egymással vitát folytatni a 2016-os választási év kampányaiban az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek – áll az Erdélyi Magyar Egyeztető Autonómia-Kerekasztal közös nyilatkozatában.

A székely szabadság napja előtt kiadott közös nyilatkozatban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői közösen tiltakoznak az erdélyi magyar közösségben félelmet keltő magyarellenes politikai lépések ellen, valamint kifejezik összetartozásukat és szolidaritásukat.

“Biztonság nélkül nincsen szabadság és az ezt garantáló polgári tudat és akarat. Az utóbbi időben az erdélyi magyar közösség biztonságérzete megrendült, ilyen körülmények között a szabadság és biztonság deklarálása a hatalom részéről mélyen cinikus. Szabadság akkor van, ha az egyének, közösségek és vezetőik maguk érzik, hogy a gondolat és az önazonosság szabadon kifejezhető” – áll a nyilatkozatban.

“2016 választások éve, de – az autonómia szükségességének egységes kinyilatkoztatásán túl – a magyar politikai szervezetek a megvalósítás részleteiről nem kívánnak egymással a kampány idején vitát folytatni. Ennek szellemében a Székely Szabadság Napja előtt tiltakozunk az erdélyi magyar közösségben félelmet keltő magyarellenes politikai lépések miatt, és kifejezzük összetartozásunkat és szolidaritásunkat” – írják.

A közös nyilatkozatot az RMDSZ részéről Székely István ügyvezető alelnök, az EMNP részéről Zakariás Zoltán alelnök, az EMNT részéről és az SZNT elnöke megbízásából Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke, az MPP részéről pedig Kulcsár Terza József, a párt önkormányzati tanácsának az elnöke írta alá. A politikai szervezetek képviselői Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére tanácskoztak hétfőn Kolozsváron. (mti, hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »