Nem akarják, hogy a fogyasztók lássák ennek kárát

Nem akarják, hogy a fogyasztók lássák ennek kárát

30 százalékos béremelést követelnek a vízközmű-szolgáltatásban dolgozók. Az érdekképviselet szerint az ágazati fizetések megalázóan alacsonyak, az elmúlt években pedig mindössze két és fél százalékos emelést kaptak.

Vácon, a helyi szennyvíztelepen több mint háromszázan dolgoznak, legtöbbjük fizetése a havi nettó 110 ezer forintot sem éri el, őket a jövő évi minimálbér- és szakmunkásbérminimum-emelés sem érinti. Az egyik vízügyi szakszervezet szerint az ágazati bérek megalázóan alacsonyak az ipar más szereplőihez képest, az elmúlt években mindössze két és fél százalékos emelést kaptak, emiatt folyamatosan munkaerőhiánnyal küzdenek.

Hirdetjük az állásokat, de látva azokat a kereseteket, amiket tudunk biztosítani számukra, egyszerűen nem tudunk itt felvenni, nincs jelentkező

A szakszervezet ezért egységes, 30 százalékos béremelést követel az államtól. Ha nem kapják meg a fizetésemelést, sztrájkolnak. Mivel azonban alapvető feladatokat látnak el, sztrájkolni is csak korlátozottan tudnak, a még elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalásokat megkezdték.

„Semmiképp nem azt szeretnénk, hogy a fogyasztóink lássák kárát a mi elégedetlenségünknek, tehát még ott is vizsgálni fogjuk annak lehetőségét, hogy a vízkizárás előtt milyen lépéseket tudunk, amivel már tényleg komolyan vesznek bennünket, az a végső megoldás lenne” – hangsúlyozta Pető Sándor, a Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetségének elnöke.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábban azt nyilatkozta, egy másik, nagyobb szakszervezeti szövetséggel kezdték meg a tárgyalásokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »