Nem akar halasztást Genfben a szíriai ellenzék

Csatlakozott az ENSZ szíriai különmegbízottjának sürgető álláspontjához vasárnap a genfi béketárgyalásokon részt vevő fő szíriai ellenzéki tömörülés, bírálva a damaszkuszi kormányt, amiért az a következő tárgyalási forduló elhalasztását kérte.

Bassma Kodmani, a Szaúd-Arábia támogatta Tárgyalási Főbizottság (HNC) helyettes koordinátora genfi sajtóértekezletén kijelentette, hogy már hétfőn vagy kedden átadják válaszaikat Staffan de Mistura különmegbízottnak arra vonatkozóan, hogyan képzelik a konfliktust rendezni hivatott szíriai politikai átmenetet.

Hozzátette, világos válaszokat fognak adni az ENSZ különmegbízottja által feltett "30 kérdésre", hogy segítsenek haladást elérni.

Staffan de Mistura pénteken a felekkel folytatott intenzív tárgyalási hét után azt szorgalmazta, hogy a kormányoldal fejtse ki jobban az átmenetre vonatkozó elképzeléseit, és ne csak a békefolyamat elveiről és eljárásbeli kérdésekről beszéljen.

Mint mondta, komoly "házi feladatot" adott mindkét félnek, hogy hétfőtől fel lehessen gyorsítani a tárgyalásokat, és az ellenzék már össze is állított egy nagyon részletes és mélyreható dokumentumot a Szíria jövendő kormányzását érintő elképzeléseiről.

A kormányoldalnak ugyanakkor a szemére vetette, hogy kerüli a lényegi kérdéseket.

A HNC képviselőjét az újságírók vasárnap a szíriai kormánynak arról a kéréséről faggatták, hogy a felek halasszák el az április 4-re tervezett következő tárgyalási fordulót, tekintettel a Bassár el-Aszad által április 13-ra kitűzött parlamenti választásokra.

Válaszul Kodmani megerősítette, hogy az "Aszad-rezsim" a következő forduló két héttel történő elhalasztását kérte. Az ellenzéki tárgyaló illegitimnek nevezte a kitűzött választást, és azzal vádolta a damaszkuszi kormányt, hogy "szabadulni próbál a tárgyalás felelősségétől, és megpróbálja késleltetni" a tárgyalásokat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »