Nem adott magyarázatot a Lidl a magasabb árakra

Nem adott magyarázatot a Lidl a magasabb árakra

Nem adott egyértelmű magyarázatot arra a német Lidl áruházlánc, hogy Romániában miért árulják jóval drágábban az alapélelmiszereket, mint Lengyelországban.

lidl vn 005_b

A hazai piacon közel kétszáz üzletet működtető Lidl illetékesei a Ziarul Financiar gazdasági lap megkeresésére úgy nyilatkoztak: az árak meghatározása az egyes országokban rendkívül összetett procedúrát feltételez, amelynek során többek között a termelési, szállítási, tárolási költségeket, az egyszerre megrendelt mennyiséget és a törvényes keretet is figyelembe veszik.

„Ilyen körülmények között nem részletezhetjük a Lengyelországban megadott fogyasztói árakra vonatkozó stratégiát” – közölték a pénzügyi napilappal. Mint rámutattak: a Lengyelországban és a Romániában működő áruházlánc „két teljesen eltérő kereskedelmi entitás”, amelyek egymástól függetlenül bonyolítják tevékenységüket.

Ennek nyomán a Ziarul Financiar cikkében említett élelmiszerárakat különbözően kell értelmezni, ezek ugyanis nem befolyásolják egymást. Az áruházlánc illetékesei arról is beszámoltak, hogy a felmérésben szereplő termékek egy részét a vizsgált időszakban kedvezményesen árulták, így ezeket máskor drágábban kínálják. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy Lengyelországban különböző adókulcsokat alkalmaznak: egyes élelmiszerek és gyógyszerek után 23, illetve 8 százalékos általános forgalmi adót (áfa/TVA) számolnak fel, míg az alapélelmiszerek esetében 5 százalékos az illeték. Romániában egységesen 9 százalékos mindegyik élelmiszer áfája.

A gazdasági napilap néhány napja a Hipercom Consulting piackutató cég felmérésére hivatkozva számolt be arról, hogy a Lidl Romániában csaknem 67 százalékkal drágábban kínálja az alapélelmiszereket, mint Lengyelországban. Egyes termékek viszont, például a száraz macskaeledel, a rákos–zöldséges pite és az olajban eltett szárított paradicsom a hazai boltokban olcsóbbak. Mindez olyan körülmények között, hogy Románia az Európai Unió egyik legszegényebb gazdasága, a lista utolsó helyét foglalja el Bulgáriával együtt. A havi nettó átlagbér alig 400 euró, ezzel szemben Lengyelországban ennek kétszerese.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »