Nem ad ki vízumot egymás állampolgárainak Washington és Ankara

Nem ad ki vízumot egymás állampolgárainak Washington és Ankara

ANKARA, WASHINGTON. Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége vasárnap bejelentette: a bevándorló vízumok kivételével nem állítanak ki több vízumot török állampolgároknak, miután a török hatóságok õrizetbe vették a konzulátus egyik munkatársát; nem sokkal késõbb Törökország hasonló lépésre szánta el magát.

Az ankarai amerikai követség a Twitteren tudatta, hogy "újra kellett értékelniük, mennyire elkötelezett a török kormány az amerikai képviselet létesítményei és személyzete biztonságának szavatolása mellett". Kisvártatva a washingtoni török nagykövetség ugyanilyen üzenetet tett közzé az amerikai kormányzat elkötelezettségét megkérdõjelezve. Törökország sem papír alapú, sem elektronikus vízumot nem állít ki amerikaiaknak, és a törökországi reptereken sem ad vízumot amerikai útlevelekbe.   

Az amerikai diplomácia az után szánta el magát erre a lépésre, hogy a héten a török hatóságok õrizetbe vették az amerikai konzulátus egyik török munkatársát, mert a gyanújuk szerint kapcsolatban állt a tavaly nyári törökországi puccskísérlet fõ felelõsének kikiáltott Fethullah Gülen mozgalmával. A török hatóságok kémkedéssel és a török kormány és alkotmányos rend megdöntésének kísérletével vádolják. Az amerikai nagykövetség tudatta: "mélyen nyugtalanítónak" tartják Topuz õrizetbe vételét.  

Az amerikai vízumok kiadásának leállítása azonnali hatályú, és a letelepedési vízumok kivételével minden más vízumtípusra kiterjed; nem adnak ki beutazási engedélyt sem turistáknak, sem üzletembereknek, szünetel a diák- és az újságíróvízumok kiadása, és hivatalos és diplomata vízumokat sem adnak ki jelenleg az amerikai konzulok Törökországban.   

Törökországban a tavaly nyári sikertelen hatalomátvételi kísérletet követõen rendkívüli állapotot vezettek be, és átfogó tisztogatás indult az államigazgatásban; több mint 50 ezer embert letartóztattak, és százezernél is többen veszítették el állásukat, mert a gyanú szerint közük volt Gülen mozgalmához, aki következetesen kategorikusan tagadja, hogy bármi köze lett volna a puccskísérlethez.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »