Nem a lányaikat megerőszakolók ellen, hanem a buzerancia mellett vonultak utcára csaknem egymillióan Kölnben

Nem a lányaikat megerőszakolók ellen, hanem a buzerancia mellett vonultak utcára csaknem egymillióan Kölnben

Csaknem egymillióan vettek részt vasárnap Kölnben a Christopher Street Day (CSD) elnevezésű, évente megrendezett buzifelvonuláson, amelyen a három héttel ezelőtti orlandói tömegmészárlás áldozatairól is megemlékeztek.

Nils Schmidt, a rendezvény szóvivője 950 ezer résztvevőről beszélt, ez – mint mondta – nagyjából megegyezik az esemény tavalyi látogatottságával.

A szóvivő szerint ezzel rácáfoltak azokra a korábban hangoztatott félelmekre, amelyek szerint a Florida amerikai szövetségi állambeli Orlando egyik buzibárja ellen elkövetett, 49 ember életét kioltó támadás miatt visszaesik majd a résztvevők száma az idei kölni rendezvényen.

A menet a rendőrség szerint békésen zajlott le, annak részét képezte egy “We are Orlando” (Orlando vagyunk) nevű csoport is. Az áldozatok emlékére ezenkívül 49, félárbocra engedett szivárványszínű zászlót tűztek ki a nyugat-németországi nagyvárosban.

Végeláthatatlan küzdelem

Schmidt hangsúlyozta, hogy bár a CSD-parádé első kölni megrendezése, 1991 óta sok mindent elértek, "továbbra is hátrányos megkülönböztetés éri a melegeket és a leszbikusokat". Épp ezért fontos folytatni a “küzdelmet a társadalmi elfogadásért” – tette hozzá.

Az LGBT-közösség (értsd: ferde hajlamúak – a szerk) "hátrányos megkülönböztetése" ellen szervezett rendezvények sorában a Christopher Street Day parádé az egyik legnagyobbnak számít "Német"országban.

A felvonulást évről évre a New York-i Christopher Streeten 1969-ben tartott első buziparádé emlékére rendezik meg. Az 1969-es rendezvény előzményeihez tartozott, hogy a rendőrség a Christopher Streeten rátámadt a Stonewall Inn nevű, főleg homoszexuálisok által látogatott bárra. Az akkor történtekről a buzik azóta minden évben számos országban – így Németországban is – megemlékeznek, többletjogokért és további társadalmi kiváltságokért tüntetve a betegségükkel büszkélkedők számára.

(MTI korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »