Nekünk is más lett volna, ha Wales a döntőbe jut

Nekünk is más lett volna, ha Wales a döntőbe jut

Félig tele a pohár, pedig színültig is lehetett volna. Ha Wales döntőbe jut, akár Kassai Viktor és öt segítője vezethette volna az Európa-bajnokság döntőjét. A korábban többek között Bajnokok Ligája-döntőn dirigáló játékvezető fel van készülve rá, hogy hamarosan újra magyar meccseken dolgozhat.

– Ha Wales nem jut döntőbe, akkor magyar játékvezető vezeti az Eb-döntőt?
– A napnál is világosabb volt, hogy segítőimmel együtt van esélyünk a döntőre, de hogy mekkora, azt nem kötötték az orrunkra. Hatalmas sikernek tartom, hogy a végén mi is ott maradtunk az Eb-döntőre esélyes játékvezetők között. Lehetett volna szebb is a vége, de a pohár így is majdnem tele van. Már a nyitómeccs miatt megérte kint lenni az Európa-bajnokságon.

– Nehezen bánt a döntőn a kispad mellett Cristiano Ronaldóval.
– Ha a saját csapatom sikereiért feszülnék meg, akkor én sem tudnék nyugodtan ülni a kispadon. A játékvezető empatikus kell hogy legyen, én is próbáltam ennek szellemében ténykedni.

– A szabályváltozásoknak köszönhető, hogy kevesebb volt az alattomos falt, és láthatóan emelkedett a játékvezetés színvonala az eddigi tornákhoz képest?
– Inkább azt gondolom, hogy a játékosok is megérezték, milyen fontos ez a torna.

– Eddig nem érezhették ugyanezt a Bajnokok Ligájában vagy a korábbi Európa-bajnokságokon?!
– Megfigyelhető, hogy egy kupameccsen a hazai csapat a saját stadionjában és a saját közönsége előtt általában többet megengedhet magának. Az Európa-bajnokságon illik viselkedni, vendégségben tisztelettudóbb az ember. Az Eb-n két sárga lap után eltiltás jár, a magyar bajnokságban három után jön az automatikus egymeccses büntetés. Sokkal nagyobb jelentősége volt így a szankciónak.

– Közrejátszott a színvonal-emelkedésben, hogy mostanra érett be a hat játékvezető együttes működése?
– Szerintem attól lett jobb a színvonal, hogy az UEFA-nak rengeteg jó játékvezetője van, nemcsak két-három nagy név, akikre rá lehet bízni komoly feladatokat, a többiek pedig imádkoznak, hogy valahogy lehozzák a mérkőzéseket.

– A legutóbbi Eb-n idő előtt kellett hazajönnie egy meg nem adott gól miatt. Érzett emiatt extra motivációt az idei torna előtt?
– Nem! Legalább negyven meccset vezettem a lengyel–ukrán Eb óta, ezeken bizonyítottam. Nem véletlenül kaptam szerepet Franciaországban.

– Megbecsülték a magyarokat az Eb-n? Van személyes élménye?
– A portugálok elleni három-három nagyon gólgazdag, látványos mérkőzés volt. Aki nem ismerte a magyarokat, az nagyon meglepődött, hogy ilyen meccset játszottunk a portugálokkal. A többség elismerően beszélt Bernd Storck csapatáról. Az osztrákok elleni meccs előtt fogadtunk az osztrák fizioterapeutákkal, végül ők tálalták nekünk a vacsorát.

– Belga kollégával találkozott a kiesés után?

– Több belga erőnléti edzővel dolgoztunk, értelemszerűen a mi meccsünk után nem forszíroztam, hogy arról a meccsről beszéljünk…

– Jövő héten az NB I-ben kap feladatot. Nehéz visszailleszkedni az Európa-bajnokság után a magyar valóságba?
– Már több ilyen élményem volt. Nekem minden BL-meccs után vissza kell térnem az NB I-be. Mi a magyar futball gyermekei vagyunk, az a normális, hogy itt dolgozunk, szerencsére egy évben tízszer van olyan alkalom, hogy vezethetünk rangos külföldi meccseket is. Ha az ember mindig Ladát vezet, és átül egy Mercedesbe, azt sokkal jobban értékeli, mintha ugyanez fordítva történik.

– Melyik volt az a gratuláció, amelyikre a legkevésbé sem számított, de nagyon meghatotta?
– A jégkorong-játékvezető, Gebei Péter is üzent, aki az A csoportos vb-n dolgozott Szentpéterváron. Herczeg Péter kézilabdabírótól, sőt kosárlabda-játékvezetőtől is kaptam elismerő üzenetet. Örülök, hogy más sportágak játékvezetői is követték az Eb eseményeit.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »