Nehogy már a nagy hatalmú Guszti bácsi ezt is elsikálja

Egy májusban született döntést követően hatályon kívül helyezték a Hunvald György egykori szocialista képviselő ellen meghozott ítéletet, formai okokra hivatkozva. A Fővárosi Törvényszék mostani döntésében megalapozottnak találta a Fővárosi Főügyészség perújítási indítványát. Emlékeznek: amikor megbukott a szocion csaló. a MASZIHISZ akkori vezéréhez, Zoltai Gusztávhoz futott egy kis segítségért.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A Fővárosi Főügyészség közleményében felidézte, a Kúria 2016. május 2-án a Hunvald György elleni ítéletet formai okokra hivatkozva hatályon kívül helyezte. A Fővárosi Főügyészség május végén perújítási indítványt nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre annak érdekében, hogy érvényt szerezzen Hunvald György elleni ítéletnek. A Főügyészség azt sérelmezte, hogy a hatályon kívül helyezés oka egyedül az volt, hogy a Hunvald Györggyel szemben folytatott különböző büntetőeljárásokat nem egységesítették.

Hunvald György korábbi szocialista országgyűlési képviselő ellen valóban több büntetőeljárás is indult. Az egyik, Weinek Leonárd, a korábbi szabaddemokrata zuglói polgármestert és társaikat is érintő ügyben hűtlen kezelés gyanúja merült fel a polgármesterek által kötött megbízási szerződések miatt. A Központi Nyomozó Főügyészség álláspontja szerint túlságosan magas – havi 300-400 ezer forintos – tanácsadói díjak voltak kikötve az egyébként is javarészt szükségtelen szerződésekben, amelyek nyomán tényleges teljesítés alig volt. Ebben az ügyben első- és másodfokon is minden vádlottat bűncselekmény hiányában mentettek fel a vádak alól a bíróságok. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte, ebben az ügyben kezdeményezett perújítást az ügyészség.

A másik ügyben önkormányzati ingatlanok áron aluli értékesítése, különféle megbízási szerződések és más kisebb súlyú cselekmények miatt vádolták meg a volt szocialista politikust. Az ingatlanügyekben felmentették, ám a kisebb súlyú cselekmények közül kétrendbeli hivatali visszaélés miatt jogerősen egy év letöltendő szabadságvesztést kapott. Mivel azonban az eljárás során több mint két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban, nem kellett börtönbe mennie.

Később azonban a Kúria a két eljárásban a hűtlen kezelésnek minősített cselekmények újratárgyalását rendelte el, és ebben az eljárásban a Szegedi Ítélőtábla két év hat hónapot szabott ki jogerősen. Így Hunvald Györgynek összesen három és fél év jogerős, végrehajtható szabadságvesztés büntetése volt, ebből az előzetes letartóztatást és az adható kedvezményeket figyelembe véve is még mintegy 4-5 hónapra be kellett volna vonulnia a börtönbe.

A Fővárosi Törvényszék végzése szerint a főügyészségi indítvány helytállóan hivatkozott arra, hogy a vád szerinti időpontban hatályos törvények alapján folytatólagosan elkövetett bűncselekmény az, ha az elkövető ugyanolyan bűncselekményt egységes elhatározással, azonos sértett sérelmére, rövid időközönként többször követ el – ennek ellenére a büntetőeljárások egyesítésére a bírósági szakban nem került sor.

A Fővárosi Törvényszék mindezek alapján a Fővárosi Főügyészség perújítási indítványát megalapozottnak találta és a perújítást elrendelte, miután az indítványban hivatkozott bizonyítékok áttekintése alapján megállapította, hogy azok összessége alkalmas annak valószínűsítésére, hogy a perújítási eljárásban a hűtlen kezeléssel érintett részcselekményekben Hunvald György bűnösségének megállapítására és vele szemben büntetés kiszabására kerülhet sor.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »