Nehezen kivitelezhető az EU–török megállapodás

Nehezen kivitelezhető az EU–török megállapodás

Hatályba lépett vasárnap az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodás, amelynek értelmében visszaküldik Görögországból Törökországba azokat a bevándorlókat, akik nem kérnek menedéket vagy akiknek a kérelmét elutasítják. Az EU elkötelezte magát amellett, hogy minden visszaküldött bevándorlóért cserébe befogad egy szíriai menekültet a törökországi menekülttáborokból.

A határidő lejárta előtt megugrott a görög partokat ért migránsok száma: pénteken 670, szombaton pedig 1500 ember kelt át az Égei-tengeren a görögországi szigetek irányába. Görögország jelezte, hogy nem lesz képes azonnal érvényre juttatni a megállapodásban foglaltakat, hiszen az EU által Athénnak ígért 2300 biztonsági szakértő, migrációval foglalkozó hivatalnok és tolmács, aki részt vesz majd a regisztrálásban és a menekültstátus iránti kérelmek gyorsított elbírálásában, még nem érkezett meg. „Egy ilyen tervet nem lehet 24 órán belül átültetni a gyakorlatba” – közölte az AFP hírügynökséggel Jorgosz Kiricisz görög kormányzati szóvivő.

Az AFP szerint Németország és Franciaország hatszáz rendőrt és szakértőt küld, hogy segítsék görög kollégáikat. Angela Merkel német kancellár korábban azt mondta, az EU–török megállapodásban foglaltakat – vagyis a bevándorlók visszaküldését – valószínűleg csak április 4-től fogják tudni kivitelezni. Görögországban jelenleg mintegy 47 500 bevándorló tartózkodik, közülük 8200-an a görög szigeteken, 10 500-an pedig a macedón határnál létesített ideiglenes táborban. A görög közszolgálati rádió jelentése szerint a hét végén több ezer menekültet szállítottak a görögországi Pireusz kikötőjébe Leszbosz és Híosz szigetről.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »