„Nehezen feltételezhető, hogy ingyen voltak ennyire hülyék”

„Nehezen feltételezhető, hogy ingyen voltak ennyire hülyék”

Míg Moszkvában schengeni vízumokkal, Ukrajnában magyar honosítási papírokkal folyhatott a biznisz. Az Index cikke szerint ezrével jutnak hamis magyar személyazonossághoz ukrajnai csalók. A nemzetbiztonsági bizottságban várhatóan nemcsak ez lesz téma, az LMP a Moszkvában kiadott schengeni vízumok ügyében Szijjártó Pétert is meghallgatná, miután a Quaestor-vezér a bíróságon azt állította, a külügyminiszter ötlete volt a vízumbiznisz kiszervezése.

Ezrével jutnak hamis magyar személyazonossághoz ukrajnai csalók. Az Index cikke szerint a kárpátaljai magyarok fénykép nélküli honosítási papírjait és személyi igazolványait veszik meg félmillió forintért a dílerek, akik azokat másfél millió forintért továbbadják ukránoknak. Így akár bűnözők is hozzájuthatnak magyar okmányokhoz. A szocialisták szerint a magyar kormány keze van ezek mögött is.

„Azok, akik a magyar emberek biztonságáról papolnak, néhány százmillió forintért talán az édesanyjukat is eladnák, de a magyar emberek és az európai emberek biztonságát nyilvánvalóan. Ma Orbán Viktor és kormánya jelenti a nemzetbiztonsági kockázatot. Ők azok, akik szó szoros értelemben, áruba bocsátják a magyar emberek biztonságát, sőt egész Európa biztonságát. Legyen az az orosz vagy ukrán bűnöző, terroristakapcsolatokkal vádolt arab üzletember, nekik teljesen mindegy, csak fizessenek, csak pörögjön az üzlet” – jelentette ki Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes.

Hírdetés

Ahogy a Hír TV is beszámolt róla, több ezer schengeni vízumot adtak ki a moszkvai magyar nagykövetség konzuli osztályán olyan orosz állampolgároknak, akikről azt se tudták, kicsodák. A vízumokban az akkori moszkvai magyar agrárattasé, Kiss Szilárd cége játszott kulcsszerepet. Ezt a céget a KGB-hez köthető orosz barátnője vezette. Miután Kiss megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, a külügyminisztérium a Quaestor-vezért, Tarsoly Csabát kereste meg, hogy folytassa ezt a munkát. Legalábbis Tarsoly ezt vallotta a kihallgatásán hétfőn.

Az LMP emiatt meghallgatná Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a külügyi és a nemzetbiztonsági bizottság együttes ülésén. „Ahol tisztázni tudja, hogy pontosan mit gondol a Tarsoly Csaba által felvetettekről, illetve mit gondol arról, hogy mennyiben helyes feltételezés, hogy igazából őneki erre a vízumbizniszre fáj a foga és ezért használta Tarsoly Csabát. Azt a Tarsoly Csabát, aki egyébként nem a kalapból került elő 2010-ben. És itt szeretném megemlíteni, hogy valószínű, hogy egy rendszereken átívelő botrányról van szó” – fogalmazott Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

A Liberálisok nem feltételezik, hogy Kiss Szilárd magányos akciójáról lenne szó. „Nehezen tudom feltételezni, hogy ingyen voltak ennyire hülyék. Azért azt a négyezer schengeni üzleti vízumot, azért azt tudni kell, hogy az üzleti vízum, az egy rendkívül értékes vízum, mert egy éven belül többszöri beutazást tesz lehetővé. Tehát nem egyszeri schengeni vízum, hogy egyszer beutazhat, hanem egész évben annyiszor mehet… hetente oda-vissza járhat az illető, aki megkapta. Ennek, bizonyos vagyok benne, hogy ára volt” – nyilatkozta Szent-Iványi István, az MLP külügyi szakpolitikusa.

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke közleményben jelezte: alapos és teljes körű vizsgált kell a visszaélésekről, valamint arról, hogy milyen intézkedések szükségesek a hasonló esetek megelőzése érdekében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »