Nehézatlétáinknak jöhet a hajrá

Nehézatlétáinknak jöhet a hajrá

Az elmúlt hétvégén 125-re emelkedett az olimpiai indulási jogot szerzett magyar sportolók száma, ám ez még bőven növekedni fog. Az már biztos, hogy tizenkét sportágban biztosan nem lesz magyar induló, 17-ben pedig lezárult a kvalifikáció. Nehézatlétáink számára most jött el a nagy hajrá ideje.

Nehézatlétikában eddig egyedül a súlyemelésben zárult le a kvalifikáció, és a magyar válogatott a férfiaknál egy kvótát szerzett, míg a hölgyek nem indulhatnak Rióban. Mivel nem névre szóló az indulási jog, így a hazai szövetségnek kell eldöntenie, ki lesz az olimpiai résztvevő. Dobos Imre, a hazai sportági szövetség (MSSZ) elnöke elmondta, az utolsó pillanatig kivárnának a döntéssel.

– Elsősorban a plusz 105 kilogrammos kategóriában összetettben hatodik, így a mieink közül a legjobb helyen végző Nagy Péter jön szóba, de Soóky Gergelyre is eshet a választás. Végleges döntés júniusra várható – közölte Dobos Imre.

Ökölvívás

Ökölvívóink közül eddig Harcsa Zoltán (75 kg) rendelkezik kvótával, de a hátralévő májusi félprofi kvalifikációs viadalon Szófiában, és az azt követő júniusi bakui világkvalifikációs tornán további egy-két riói hellyel gazdagodhat a sportág. Kovács László szövetségi kapitány úgy véli, Varga Miklós (60 kg) és Bacskai Balázs (69 kg) mellett a szupernehézsúlyú Bernáth István is kijuthat Rióba.

– A középső súlyokban jó esélyünk lesz, ráadásul Bacskai májusban a félprofik kvalifikációs tornáján is részt vehet, így neki két alkalma is lesz a kvótaszerzésre – árulta el Kovács László.

Tény, hogy a középső súlycsoportokban könnyebb kvótához jutni Bakuban, ugyanis amíg a 49 kilogrammosoknál két, a 91 és +91 kilósoknál egy-egy helyet osztanak ki, a többi hét kategóriában 5-5 kvóta talál gazdára.

Birkózás

A birkózók viszont már az utolsó, isztambuli viadal előtt túlteljesítették a szakvezetők elvárásait – hat részvételi jog megszerzésében reménykedtek –, ugyanis az elmúlt tíz napban megrendezett nagybecskereki és ulánbátori kvalifikációs tornákon a tavalyi vb-n kiharcolt egy kvóta mellé még hetet szereztek. Így szabadfogásban Veréb István (86 kg) és Ligeti Dániel (125 kg), a nőknél Sastin Marianna (63 kg) és Németh Zsanett (75 kg), míg a kötöttfogásúaknál Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (75 kg), Lőrincz Viktor (85 kg) és Varga Ádám (98 kg) szerzett indulási jogot az országnak. Az olimpiára még nem kvalifikált versenyzőknek a jövő hét végén, Isztambulban lesz az utolsó lehetőségük, hogy kvótát szerezzenek, ahol minden súlycsoportban 2-2 riói helyet osztanak ki.

– Már körvonalazódik, kik kapnak Isztambulban esélyt, és az is biztosnak látszik, hogy június elejére meglesz az utazók névsora is – nyilatkozta Komáromi Tibor, a hazai szövetség alelnöke, szakmai igazgatója.

Cselgáncs

Cselgáncsban már majdnem két éve folyik a kvalifikációs sorozat, amelyből még két komoly verseny van hátra. Jelenleg nyolc versenyzőnk áll kvótás helyen – a világranglista alapján Csernoviczki Éva (48 kg), Karakas Hedvig (57 kg), Joó Abigél (78 kg), Ungvári Miklós (73 kg), Csoknyai László (81 kg), Tóth Krisztián (90 kg) és Bor Barna (+100 kg), valamint Gercsák Szabina (70 kg) kontinentális kvótát érő helyet szerzett –, de ez a szám akár még növekedhet is. Erre elsősorban Cirjenics Miklósnak (100 kg) van esélye, de két éremmel akár Szabó Franciska (63 kg) is odaérhet Rióba.

– Komoly esély van arra, hogy felülmúljuk a londoni eredményeket, ahol két érmet és több pontszerző helyet is szereztünk – közölte Tóth László, az MJSZ elnöke.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »