Nehéz volt Valentin szociális helyzete, ezért egy baltával szétverte egy 80 éves bácsi fejét

Nehéz volt Valentin szociális helyzete, ezért egy baltával szétverte egy 80 éves bácsi fejét

Maga az ügyvéd is borzalmasnak nevezte a bűncselekményt, de a 12 évet eltúlzottnak találta a szanyi fiatalkorú ügyében, aki fejszenyéllel és baltával vert agyon egy 80 éves gyarmati férfit. A Győri Ítélőtábla azonban 15 évre emelte szerdán S. Valentin büntetését. A rablógyilkos az utolsó szó jogán ismét előállt azzal, hogy a gyarmati S. Feri bácsi brutális meggyilkolásához vezető rablásra egy idősebb férfi bujtotta fel.

Korábban is felbukkant S. Valentin vallomásaiban az idősebb férfi neve – akkor még tettestársként –, de hol így, hol úgy módosult a történet, vallomását pedig közben visszavonta. Ám azt a korábbi állítást, hogy ő csak fent a lakásban fosztogatta az S. családot, míg az idős családfővel más bánt el a pincében, saját maga cáfolta meg a rablás perceiben. Mert akkor azt kérdezte a kifosztott nénitől: „Ki az az öregember, akit a pincében megkötöztem?" „Ő az én férjem" – felelte a halálra rémült asszony.

A Győri Ítélőtáblán dr. Széplaki László tanácsa 15-re emelte az első fokon kiszabott 12 évet, ezt fiatalkorúak börtönében kell S. Valentinnak letöltenie. A "fiút" brutális tette elkövetésekor egy hónap választotta el a 18 évtől. Ha valamiért, hát ezért hálás lehet a sorsnak.

A "fiatal" Gyarmatra utazott 2014. december 20-án, korábban sok időt töltött a faluban élő nagymamájánál. Felfigyelt a takaros házra, s a maga készítette csuklyában belépett a nyitott kapun. A nyárikonyhában elcsente a zseblámpát, egy konyhakést és egy dobozos üdítőt. Utóbbit kiitta, otthonosan begyújtott a kazánba, amitől a radiátor felébresztette S.-éket. Az alagsorba szaladtak, a betörő addigra álarcostól elbóbiskolt. Az asszony rendőrséggel fenyegetőzött, az álmából ébredő pedig elinalt.

Másnap visszament. Vitte a csuklyát, s egy töltetlen riasztópisztolyt, amivel sakkban akarta tartani a háziakat. Volt nála egy méteres fejszenyél is, így nyitott be az idősekhez a belül zsinórra akasztott kulccsal. A család reggel 7 körül ébredt, Feri bácsi megetette az állatokat, és az alagsorba ment. Ott találta a "tinédzsert", megragadta a karját, ám az előző alvós jelenet után alábecsülhette a fiú agresszivitását. A betörő a fejszenyéllel egyszer tarkó-nyakszirt tájékon, majd az arcán ütötte meg a sértettet, aki elesett. A támadó a fejszét eldobta és baltát ragadott, annak fokával ütötte a 80 éves bácsi fejét. Ismét a fejszéhez nyúlt, és felment vele a nappaliba. Egyik kezében a gyilkos eszközzel, a másikban a riasztópisztollyal követelte a pénzt és az ékszert S. nénitől, akinek kiáltására felnőtt fia is kijött. Végül édesanyjával együtt a hálóba menekültek, és az ajtót tartották. Rendőrséggel fenyegetőztek, S. Valentin pedig kereket oldott. Ezután szembesült a család a bácsi halálával, a leírhatalan arc- és koponyai sérülésekkel.

Korábban 12 évet kapott, a főügyészség súlyosításért, a védelem enyhítésért fellebbezett. Maga az ügyvéd is borzalmasnak nevezte a "fiatal" tettét, de kérte, hogy "megbánását, pszichés állapotát, nehéz szociális helyzetét" vegyék figyelembe. A rettenetes tettet azzal magyarázta a "fiú", hogy nem tudott édesanyjának karácsonyi ajándékot venni. A karácsony azonban rémálommá vált, s a pénzügyi nehézségeken nem enyhített, hogy a börtönviselt apja nélkül felnőtt Valentin rács mögé került, a bűnügyi költség pedig 8 millióra rúg.

A "fiatalembert" fivére és édesanyja kísérte el. Hang nélkül ültek és távoztak. Az asszony könnye a folyosón kezdett csak folyni némán, aki nem nézett rá, észre sem vehette – írja a Kisalföld.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »