Nehéz periódusban a biztosítási piac

Nehéz periódusban a biztosítási piac

Nehéz időszakon megy keresztül a romániai kötelező gépjármű-biztosítási (RCA) szektor, az elmúlt hónapokban ugyanis komoly átszervezéseknek kellett nekilátni, miután a korábban piacvezető Astra biztosítótársaság fizetésképtelenné vált. A közel kétmillió ügyféllel, illetve 2,5 millió érvényes kötvénnyel rendelkező Astra élére még 2014 februárjában rendelt ki felügyeleti biztost az ágazatért felelős Pénzügyi Felügyelet (ASF), amely 490 millió lejes tőkeemelést rendelt el a társaságnál.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert a hatóság meglátása szerint komolyabb, tömeges kártérítési igény esetén az Astra nem lett volna képes fizetni a szükséges összeget. Az eljárás azonban nem járt sikerrel, a részvényesek ugyanis csak 70 millió lejes tőkeemelést hajtottak végre, a második, 420 millió lejes tőkeemelésre a határidő múlt heti lejártáig nem került sor. Az ASF ennek nyomán tavaly augusztusban fizetésképtelennek nyilvánította az Astrát, és megvonta működési engedélyét, a csődbemenés tényét pedig utólag a bíróságon is kimondták, így több millió ügyfél maradt biztosító nélkül.

A lakásbiztosítást nem érinti

A Pénzügyi Felügyelet igyekezett orvosolni a helyzetet: szeptemberben fogyasztói útmutatót bocsátottak ki a fizetésképtelenné vált társaság ügyfelei számára, amelyben egyebek mellett arról tájékoztatták a biztosítottakat, hogy baleset alkalmával mit kell tenniük a kártérítések behajtása érdekében. Mint kiderült: az ügyfeleknek a biztosítási garanciaalaphoz (FGA) kell fordulniuk, amely összeállítja számukra a kártérítési iratcsomót. Ez a kötelező gépjármű-biztosítást és a fakultatív jellegű, mindenre kiterjedő biztosítást (CASCO) kötött kliensekre egyaránt érvényes. Amennyiben valaki balesetezik, előbb a rendőrségen, majd az FGA-nál kell jelentkeznie. A kötelező lakásbiztosítással rendelkezőket nem érinti különösen az Astra csődje, a társaság ugyanis ebben az esetben csak a kárfelméréssel volt megbízva, ezt a feladatot ezentúl az alap fogja elvégezni, a kártérítést pedig az eddigiekhez hasonlóan a Katasztrófák Elleni Biztosítási Csoport (PAID) fizeti ki.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »