Nehéz hová tenni, de a törökök megint csatlakozni akarnak az Unióhoz

A Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott több hónapos, főként az emberi jogok törökországi helyzete miatti vitája után Angela Merkel német kancellár szeptemberben kijelentette: világos, hogy Törökország nem lehet az EU tagja, és véget kell vetni a csatlakozási tárgyalásoknak. Juncker pedig szerdán hangsúlyozta: nem lát esélyt arra, hogy Törökország a “belátható jövőben” az EU tagja lehessen.

Celik a Reuters hírügynökségnek adott interjúban megjegyezte, hogy nagyon meglepte Juncker kijelentése, és feltette a kérdést, mit tett a bizottsági elnök a kapcsolatok javításáért.

“Nagyon meglepődtünk, amikor Jean-Claude Juncker kijelentéseit hallottuk” – mondta a miniszter. “Mit tett Juncker úr, milyen óriási lépéseket tett, hogy megoldást találjon az EU és Törökország egymáshoz közelítéséhez?”

Az EU jóval kritikusabban kezeli a török csatlakozási folyamatot, amióta a 2016. évi puccskísérlet után Erdogan elnök lecsapott a bírálóira, közöttük újságírókra és egyetemi tanárokra, sok ezer embert bebörtönözve.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »