Néha egy futball-labda fénylik az alagút legvégén

Néha egy futball-labda fénylik az alagút legvégén

Egyesek szerint lehetne értelmesebbre is költeni, mint arra, hogy huszonkét játékos egy labdát kergessen. Mások szerint a középpontba került sztárok hősök lehetnek, akik életükkel példát mutathatnak és reményt adhatnak a legújabb nemzedékek tagjai számára.

A kissé sablonos, de a maga kategóriájában kultikus Goal című filmben Santiago Munez tíz éves kisfiúként, illegális, mexikói bevándorlóként érkezik meg az Egyesült Államokba. Két tárgyat is becsempész: egy focilabdát és egy fényképet a FIFA Labdarúgó-világbajnokságáról. Mikor a határőrség szirénái megszólalnak és megérkeznek a járőrautók a focilabda elgurul, de hiába kiáltja dühösen az édesapja azt, hogy „Ne!” mert a kisfiú megfordul, kockáztat, áthozza a labdát a határkerítésbe vágott résen. Munez fiatalon gazdag amerikaiak házaiban nyír füvet, kocsit mos, de a nagy álma továbbra is az marad, hogy egyszer majd profi játékos lesz Európában. Holott először még repülőjegyre sincsen pénze. Természetesen a történet legvége klasszikus hollywoodi happy end lesz; Munezt egy brit futballista felfedezi és a szegény sorsú fiatal bekerül az angol Premiere Leaguaba, mi több a második részben már az álomcsapatként bemutatott Real Madrid szerződteti le.

Az utánpótlás árnyoldala

Kínában a foci meghonosításához többnyire iparszerűen láttak hozzá, európai szakembereket igazolnak, több ezer diákokat tanítanak kisvárosméretű futballiskolákban, de csak a legjobbak emelkedhetnek ki azok is elképesztően kegyetlen edzés árán. Több tízezren úgy kerülnek ki az utcára, hogy nem értenek máshoz, mint a sporthoz. Osztályrészük a szegénység lesz akkor is, ha idő előtt maradandó sérüléseket szenvednek el. Ráadásul ekkora már a családjukból is évekre kiszakadtak.

Egy 21 éves magyar válogatott középpályás; Kleinheisler László valós története majdnem annyira filmbéli, mint amilyet a Goalban láthatunk. Kleinheislerre 2005-ben Novák József a III. Kerületi TVE edzője talált rá. Novák elmondása szerint későbbi kiszemeltje a csobánkai szegénysoron élt, ráadásul nehezen beilleszkedő rossz tanuló volt. Munezzel ellentétben azonban Kleinheislert mindvégig biztatta a nevelőapja, nem igyekezett lebeszélni a focizásról a nem túl jó jegyek ellenére sem. A csobánkai fiú később a Puskás Akadémiához került, majd a székesfehérvári Videoton, 2016-tól pedig a németországi, élvonalbeli Werder Bermen játékosa lett. A brémaiak a hírek szerint mintegy 500 ezer euróért fizettek eredeti klubjának érte.

Ronaldo amúgy jó fej is tud lenni

Cristiano Ronaldo a 255 ezer fős Madeira szigetén, 500 kilométernyi a legközelebbi partoktól egy négy gyermekes család legifjabbként született meg. Édesanyja szakácsnőként, édesapja kertészként dolgozott. Mikor a Sporting Lisszabonhoz került kinevették tájszólása miatt. 15 éves korában szívritmuszavart állapítottak meg nála, majdnem fel kellett hagynia a labdarúgással. A klub azonban mindenben támogatta a családot. Lézerműtétre került sor, Ronaldo folytathatta. 2011-ben Ronaldot, mint „felnőtt” játékost a korábbi 108-szoros román válogatott; Bölöni László fedezte fel a klub utánpótlás csapatában. Bölöni elmondta, hogy mikor egykori edzőként megkereste a szupersztárrá fejlődött növendékét és megkérte, hogy adakozzon az erdélyi Böjte Csaba alapítványának akkor Ronaldo első szóra nem kevés pénzt adott a gyerekeknek. A portugál csatár a Save the Children karitatív szervezet nemzetközi nagykövete, tavaly a legtöbbet adakozó sportolók listájának élére került. Jellemző módon nem csak az édesanyját meggyógyító kórházat támogatta, hanem például egy tízéves gyermek agyműtétjét is több tízezer angol fonttal.

Kleinheisler abban hasonlít a filmbéli „kollégájához”, hogy az eredmények előtt nem csak a nélkülözést, hanem a mellőzöttséget is át kellett élnie. Bernd Storck a magyar szövetségi kapitány azt mondta róla, hogy Kleinheisler „nem érezte jól magát a csapatában, nem kapott elég játéklehetőséget, de a korosztályos válogatottakban jó meccsei voltak. A norvégok elleni pótselejtező előtt öt napunk volt felmérni a játékát. Nagyon megérdemelt a helye a Bundesligában is.” Storcknak hála Kleinheisler bekerült a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság idejére bekerült a magyar válogatottba, az oslói pórselejtezőn megszerezte a kijutásához szükséges gólt, az osztrákok elleni csoport mérkőzés legjobbjának választották, míg a csoportkör után bekerült az UEFA álomcsapatába. Kleinheisler nem felejtette el, hogy honnan érkezett nem csak a szüleit támogatja folyamatosan, de a nehéz sorsú csobánkainak harminchárom focilabdákat is ajándékozott. Éppen ahhoz hasonlókat, mint amelyhez a filmbéli Munez is úgy ragaszkodott. Könnyen elképzelhető, hogy ez az apró gesztus talán beindít egy újabb sikertörténetet, egy újabb egyszerű srácból lehet nagy játékos, szupersztár, mi több akár „hős” is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »