Negyvenezer magyar embert mészároltak le – rövid lapszemle

Felvidéki, délvidéki kitelepítések – Programozott népirtás zajlott Felvidéken és Délvidéken, amelyek csak a zsidó holokauszt tragédiájához mérhető

1945 augusztusában a felvidéki magyarokat kollektíve megfosztották csehszlovák állampolgárságuktól. 39 ezer, elsősorban értelmiségi magyart ítéltek el jogerősen háborús bűnösként.

Megfosztották őket földjüktől egyéb ingatlanjaiktól. 73 ezer felvidéki magyart deportáltak a Szudéta-vidékre. Katonai akció keretében a magyar falvakat felfegyverzett katonai egységek zárták le, és előre elkészített névjegyzékek alapján közölték az egyes családokkal, hogy mindenüket elkobozták, majd katonai teherautók vitték a vasútállomásra őket, és indultak Csehországba.

Hírdetés

Amennyiben a korábban csehszlovák állampolgárságuktól megfosztott magyarok szlovák nemzetiségűnek vallották magukat, visszakaptak mindent, ha nem kiutasították őket Csehszlovákiából.

A Felvidék 719 községében 423 264 magyar ember kérvényezte szlovák nemzetiségének elismerését. Már hónapok óta üldöztetésnek voltak kitéve, a legcsekélyebb megélhetési feltételeiktől is megfosztották őket.

A Jugoszláviában meghozott jogszabályok is „kollektíve bűnösnek” nyilvánították valamennyi délvidéki magyar, de fizikai megtorlások és megsemmisítések itt sokkal kegyetlenebbek voltak. Negyvenezer magyar embert mészároltak le.
Magyar Hírlap


Forrás:patriotaeuropa.hu
Tovább a cikkre »