Négy Puskás stadion áráért vettek játékosokat a PL-klubok

Négy Puskás stadion áráért vettek játékosokat a PL-klubok

Magyar futballszemmel nézve orbitális pénzeket költöttek el a 2016–17-es nyári átigazolási szezonban az angol Premier League egyesületei. A számok sok más mellett arra is rávilágítanak, hogy mekkora a különbség a hazai foci és a legtőkeerősebb bajnokság között az anyagiak tekintetében.

Az angol Premier League-klubok összesen 1,165 milliárd fontot költöttek a nyári átigazolási időszak során, azaz ennyi pénzért vásároltak új játékosokat – derül ki a BBC cikkéből, amelyet a Deloitte pénzügyi elemzőcéggel készített. Ha ezt az összeget átváltjuk magyar pénzre, akkor 428 milliárd forintot kapunk, euróban számolva pedig körülbelül 1,32 milliárdot. (Csak viszonyításként, a Puskás Ferenc stadion újjáépítésének költsége az előzetes számítások alapján 100 milliárd forint)

Szembeötlő számadat, hogy tíz évvel ezelőtt még csak 260 millió fontot költöttek a klubok. A játékosokra fordított összeg tehát egy évtized alatt megnégyszereződött. Az idei, hatalmas pénzmozgás egyik fő mozgatórugója, hogy a húsz klub már részesült a 2016–17-es szezon televíziós közvetítési jogaiért járó pénzből. (Ez az összeg csapatonként eléri a 100 millió fontot, azaz 36 milliárd forintot.) Ez is szerepet játszik abban, hogy tizenhárom klub is megdöntötte házon belüli igazolás rekordját a határidő lejártáig, szeptember 1-ig.

„A kereslet és a kínálat az oka annak, hogy ilyen hatalmas összegek mozognak a Premiere League-ben. Az emberek követelik, hogy lássák a mérkőzéseket” – vonta le a tanulságokat Trevor Sinclair korábbi angol válogatott labdarúgó. Az általa megfogalmazottakat támasztja alá az is, hogy a topligák közül az angol egyértelműen kiemelkedik, hiszen a Serie A és a Bundesliga csapatai mindössze 590, illetve 460 millió fontnyi összeget költöttek transzferre, a La Liga esetében pedig 400 millió fontnak felel meg ez a szám.

Nézzük az angol átigazolási piac idei legjeit:

– A legdrágább igazolás a Manchester United csapatához fűződik, a Vörös Ördögök 89 millió fontot, azaz körülbelül 32 milliárd forintot fizettek Paul Pogba játékjogáért a Juventusnak, ez világrekord.

– A nyári játékosmozgás legnagyobb fogását szintén José Mourinho követte el, azzal, hogy Manchesterbe csábította a PSG-től a svéd klasszist, Zlatan Ibrahimovicot.

– A legértékesebb afrikai futballista a szenegáli Sadio Mané lett azzal, hogy a Liverpool 34 millió fontot (nagyjából 50 millió euró) fizetett érte a Southamptonnak.

– A Tottenham Hotspur klubrekordot jelentő 30 millió fontért édesgette magához a francia sztárjátékos Moussa Sissokót a Newcastle Unitedtól.

– Jonh Stones lett a világ második legértékesebb védője. Az angol válogatott játékos egyetlen percet sem játszott a 2016-os kontinenstornán, mégis több mint 47 millió fontot fizetett érte a Manchester City az Evertonnak.

– Josep Guardiola és a Manchester City házasságának legnagyobb vesztese Joe Hart lett. A kapust ugyanis kölcsönbe száműzték az olasz első osztályban szereplő Torino csapatához.

Magyar vonal

Összehasonlításként összeszedtünk néhány érdekes számadatot a magyar fociban mozgó összegekről, ahonnan inkább a kiemelkedő átigazolásokat érdemes felidézni, nem pedig a mindennapok átlagos üzleteit, amelyek még inkább morzsának számítanak a nagy klubok bizniszei mellett (a jelenlegi euróárfolyammal számoltunk):

– Az egyik legjobb magyar játékosnak tartott Nagy Ádám 1,5 millió euróért (465 millió forint) igazolt Bolognába a Ferencvárosból az idei nyáron.

– Magyar élvonalban szereplő játékosért legtöbbet az Everton fizetett 2014-ben. Ekkor került 4,8 millió euróért (1,48 milliárd forint) a fradista Muhamed Besic az angol klubhoz.

– A legjobb magyar futballistának tartott Dzsudzsák Balázs 2008-ban 2,5 millió eurót (775 millió forint) ért meg a PSV Eindhovennek.

Persze más a tárca mérete is. A leggazdagabbnak tartott magyar futballklubok, a Videoton és a Ferencváros éves szinten körülbelül 3 milliárd forintból működnek, ez mintegy 9,67 millió eurót jelent évente. A Blikk számítása alapján az NB I 2015–16-os szezonjában szereplő 12 csapat 15,3 milliárd eurót költ összesen működésre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »